x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ninge pe sfinţi în biserica din Deveselu

Ninge pe sfinţi în biserica din Deveselu

de Daniela Cârlea Şontică    |    15 Noi 2009   •   00:00
Ninge pe sfinţi în biserica din Deveselu

În Deveselu, sat aflat la 6 kilometri de Caracal pe drumul spre Corabia, există o frumuseţe de biserică ridicată acum 100 de ani de moşiereasa Maria Coloni.



Părintele Eugen Grădinaru ar locui la Deveselu, alături de enoriaşi, cum este normal, dar casa parohială „este degradată în ultimul hal", aşa că face naveta din Caracal. Mai grav este că în biserică plouă şi ninge peste credincioşi, pictura este afectată şi întreaga clădire în pericol de degradare. De la cine să se strângă însă banii pentru reparaţii când cele 400 de familii ale satului sunt formate mai mult din pensionari şi oameni săraci? Pentru părintele paroh este important că oamenii vin totuşi la slujbe şi nu liturghiseşte cu biserica goală. Deocamdată. Pentru că slujbele se desfăşoară în condiţii greu de imaginat. „Sunt sparte geamurile de la turlă şi precipitaţiile cad direct în biserică. La ultima ploaie cu vânt puternic, o parte din tabla de pe acoreperiş a fost smulsă.

În iernile trecute, am dat zăpada afară cu găleata. Iarna e atât de frig, încât mi se umflă mâinile pe sfintele vase în timpul liturghiei. Se strâng destui oameni la slujbă, dar sunt mulţi bătrâni şi mă tem că, dacă nu reparăm mai curând, nu vor mai veni nici ei din cauza frigului. Am adus de acasă o aerotermă şi o pun în biserică să le fie lor ceva mai cald, pentru că nici sobă ca lumea nu avem, e o sobiţă mică, dar nu face faţă. În primul rând, ne trebuie o centrală pentru încălzire. Dacă am reuşi să cumpărăm în această iarnă măcar o centrală pentru încălzirea bisericii şi tot ar fi bine", ne-a povestit părintele Eugen Grădinaru.

Dacă ar avea banii pentru centrală, părintele i-ar da chiar el din propriul salariu. Că doar a mai făcut aşa, a luat covoare pentru toată biserica şi o staţie de amplificare a sunetului.

E adevărat că veşmintele îi sunt cam ponosite, cum i-a atras atenţia cineva de la Slatina care îl văzuse între mai mulţi preoţi la o slujbă. Important este să se roage lui Dumnezeu pentru credincioşi şi pentru sine, să-şi facă treaba pentru care a fost adus aici acum doi ani şi ceva. În cei opt ani de preoţie a mai trecut prin două parohii, a reparat bi­sericile, dar şi oamenii erau „mai cu dare de mână".

Bani pentru reparaţii

Concret, ar trebui reparat exteriorul, cu tot ce presupune: tencuială, vopsea, geamuri noi, acoperiş. Şi zidul împrejmuitor de cărămidă groasă trebuie refăcut. Totul se ridică la 200.000 de lei. Pentru un mare om de afaceri, este un mărunţiş de buzunar. Pentru oamenii săraci din Câmpia Romanaţiului, o sumă astronomică. În timp ce facem aceste comparaţii, hlamidele şi aureolele sfinţilor se scorojesc pe pereţi sub umezeala care pătrunde din ce în ce mai rece.

Preotul Grădinaru a umblat după sponsorizare şi prin Caracal, şi prin Bucureşti, dar, după ce a fost purtat cu vorba toată vara, s-a întors dezamăgit la Deveselu. Singura speranţă sunt acum binevoitorii care ar putea trimite bani în contul parohiei: RO79 RNCB0202098960330001, BCR, filiala Caracal, telefonul parohului fiind: 0745.954.237. Părintele vă aşteaptă oricând să vedeţi biserica centenară al cărei hram este „Sfântul Nicolae".

Să sperăm că prin grija sfântului ocrotitor cineva cu punga plină va repara bi­serica din Deveselu.

×
Subiecte în articol: credinta