x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi interdicţii ale fumatului în spaţiul public

Noi interdicţii ale fumatului în spaţiul public

de Monica Cosac    |    21 Sep 2016   •   18:45
Noi interdicţii ale fumatului în spaţiul public
Sursa foto: innovatedcaptures/Getty Images/iStockphoto

Deşi Legea Antifumat adoptată în această primăvară interzice fumatul în maşina de serviciu şi taxiuri, dar permite totuşi fumatul în maşina proprietate personală, este posibil ca acest lucru să se schimbe în curând. Potrivit unui amendament la noua lege privind piaţa tutunului, aflată la Camera Deputaţilor, fumatul ar putea fi interzis şi în maşina personală, dacă sunt prezenţi copii sau femei însărcinate.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la proiectul de modificare a legii privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, care se află în prezent la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, după ce a trecut de Senat. Parlamentarul spune că modificările propuse au fost cerute de societatea civilă, iar rolul lor este tocmai acela de a anula prevederile adoptate de Senat, care schimbau sensul legii iniţiale. De asemenea, sunt adăugate două noi interdicţii ale fumatului, şi anume: în maşina personală, în prezenţa minorilor sau a femeilor însărcinate, şi interdicţia ţigării electronice la locurile de joacă pentru copii, atât în aer liber, cât şi în spaţii închise.  

„Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate”, se arată într-unul dintre aceste amendamente.

Conştientizare cu forţa

Potrivit parlamentarului, interdicţia referitoare la fumatul în autoturism este în concordanţă atât cu decizia Curţii Constituţionale a României 27 ianuarie, prin care se arată clar că dreptul la sănătate este cel care primează, cât şi cu principiile care stau la baza Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului. „Copilul nu se poate apăra, noi trebuie să fim cei care legiferăm astfel încât drepturile lui să nu fie încălcate”, spune Aurelia Cristea, care consideră că prin această reglementare se va produce o conştientizare mult mai mare la nivel public, în privinţa efectelor fumatului asupra sănătăţii celor de lângă ei. Fumatul produce în România 42.000 de victime anual.

În cazul fumatului în maşina în care se află copii sau femei însărcinate, poliţiştii vor putea aplica amenzi asemănătoare celor date şoferilor care vorbesc la telefon, de maximum 500 de lei.

×