Avocaţii, medicii, jurnaliştii şi toţi cei cu profesii liberale vor avea de îndeplinit cumu¬lativ patru din şapte condiţii pentru ca activitatea lor să fie declarată independentă de ANAF. Deputaţii au clarificat definiţia acestui gen de activităţi în noul Cod de procedură fiscală.
Cei cu profesii liberale nu vor mai risca să fie declaraţi salariaţi în urma controalelor ANAF, după ce deputaţii au raiîn Cod de procedură fiscală. Astfel, notarii, avocaţii, medicii sau cei care lucrează pe drepturi de autor trebuie să îndeplinească simultan patru din cele şapte condiții enumerate în Cod. Libertatea de a-şi stabili singuri programul de muncă, libertatea de a presta servicii pentru mai mulţi clienţi în acelaşi timp, asumarea riscului propriei afaceri, contribuţia intelectuală exclusivă î propriu şi mijloace proprii de desfăşurare a activităţii, toate sunt condiţii de îndeplinit pentru cei cu activităţi independente.
Firmele cu datorii, liber la licitaţii
O altă modificare importantă adusă la Codul de procedură fiscală vizează firmele care au datorii la stat privind taxele şi impozite, dar în acelasi timp au de recu¬perat din TVA sume mai mari decât datoria. Astfel, acestea devin automat eligibile pentru a participa la licitaţii. „Dacă o firmă are 10 mii de lei de recuperat din TVA, dar are datorii de 8 mii de lei, poate să se înscrie fără probleme la licitatii pentru ca va fi considerata eligibila” a explicat Gheorghe Ialomiţianu, deputat în Comisia de buget. O altă noutate adusă proiectului legislativ impune scurtarea termenelor pentru eliberarea certificatelor fiscale de la 5 zile cât este în prezent la 3 zile. Noul Cod de procedură fiscală şi Codul Fiscal vor intra la pachet în plenul Camerei pentru a fi votate până la vacanţa parlamentară care începe la 1 iulie.