x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua lege a adoptiilor supara SUA

Noua lege a adoptiilor supara SUA

24 Apr 2004   •   00:00

"Proiectul Legii adoptiilor din Romania este o tragedie si ar trebui modificat", a constatat adjunctul secretarului american de stat, Richard L. Armitage.

IN ‘89. Intr-un articol publicat in ziarul International Herald Tribune el comenteaza evolutia Romaniei de la caderea comunismului, cand "Europa a fost socata sa descopere starea deteriorabila a miilor de copii abandonati".

DUPA 15 ANI. Armitage apreciaza ca situatia copiilor abandonati este acum mult imbunatatita. Unii au fost adoptati de familii in tara si strainatate si, pentru ei, viitorul va fi altfel. Cei ramasi in institutiile de profil se bucura de conditii de trai mai bune fata de cele din ‘89, conditii imbunatatite cu asistenta americana, de la Uniunea Europeana si de alte organizatii.

CARE ESTE SOLUTIA? "Ca principiu si pe baza experientei indelungate, credem ca aceste institutii ar trebui sa fie doar solutii tranzitorii pentru plasarea copiilor in familii din Romania, iar daca nu, in alte familii iubitoare, indiferent unde se afla ele". Armitage scrie ca Washingtonul este "foarte ingrijorat de votul Senatului Romaniei din 15 aprilie, care a adoptat o lege ce aproape elimina adoptiile internationale". Daca actul va fi aprobat si de Camera Deputatilor, copiii abandonati vor fi privati de viata mai buna pe care o merita, avertizeaza oficialul. "Din pacate, nu multe familii din Romania sunt capabile sau doritoare sa adopte toti copiii abandonati si multe familii straine vor ca fiecarui copil sa i se acorde cele mai bune sanse in viata", sustine Armitage, si el tata al unui copil adoptat.

Anca Aldea

×
Subiecte în articol: observator