x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul COD RUTIER intră de mâine în vigoare. Vezi care sunt principalele MODIFICĂRI

Noul COD RUTIER intră de mâine în vigoare. Vezi care sunt principalele MODIFICĂRI

18 Ian 2013   •   14:00
Noul COD RUTIER intră de mâine în vigoare. Vezi care sunt principalele MODIFICĂRI
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Codul rutier va suferi modificări importante din 19 ianuarie 2013, când noile reglementari din legislaţia rutieră vor intra în vigoare. Principala modificare vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu, acestea având nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obţinerea lui va fi condiţionată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

Noile reguli precizează că proba practica pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, condiţiile de obţinere a permisului de conducere urmând să se stabilească prin regulament.

Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce şi mopedele.

De asemenea, potrivit reglementărilor, apar modificări şi în ceea ce priveşte valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile destinate şoferilor profesionişti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori va fi de zece ani. Până acum, valabilitatea era de zece ani pentru toţi posesorii de permis de conducere.

O altă modificare presupune trecerea de la subcategorii la categorii. Astfel, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 şi D1E vor deveni categorii.

Şoferii care vor să-şi reînnoiască permisul de conducere vor fi obligaţi, din 19 ianuarie, să facă examinarea medicală. Până acum, fişa medicală era obligatorie doar după expirarea permisului de conducere.

Permisele auto îşi schimbă şi înfăţişarea, fiind realizate după o directivă europeană şi concepute cu anumite elemente standard. Astfel, şoferilor cărora le expiră permisul în perioada următoare li se va elibera unul nou după model european de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Noua lege a circulaţiei prevede şi faptul că cei care doresc să obţină permis de conducere pentru motociclete din categoria A trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani. În prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obţine la 18 ani.

Bicicliştii, sancţionati dacă încalcă regulile de circulaţie

Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si "nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor".

×