x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NOUTĂŢI ÎN TRAFIC DE ANUL VIITOR - Schimbări europene pentru şoferii români!

NOUTĂŢI ÎN TRAFIC DE ANUL VIITOR - Schimbări europene pentru şoferii români!

de Mara Raducanu    |    24 Sep 2008   •   00:00
NOUTĂŢI ÎN TRAFIC DE ANUL VIITOR - Schimbări europene pentru şoferii români!

Atenţie şoferi actuali şi viitori! Începând cu 1 octombrie 2008, metoda de testare pe calculator va fi introdusă şi în Capitală. Din 2009 vom vorbi deja despre permise şi asigurări europene.



Atenţie şoferi actuali şi viitori! Începând cu 1 octombrie 2008, metoda de testare pe calculator va fi introdusă şi în Capitală. Din 2009 vom vorbi deja despre permise şi asigurări europene.

Trafic greu Bucureştiul are... Iar şoferii pică şi iar pică la testare... Cam aşa ar suna – vorbind puţin în versuri –  situaţia actuală a sistemului rutier de testare din România. Introdus deja în aproape jumătate din judeţele ţării, noua metodă de examinare pe calculator nu prea a dat roade pe la noi. Motiv pentru care promovabilitatea candidaţilor este din ce în mai scăzută. Peste câteva zile – mai exact de la 1 octombrie – şi în Capitală, aspiranţii la obţinerea permisului auto vor fi testaţi prin aceeaşi metodă. Cu calculatorul. Deşi  momentan cele mai multe nemulţumiri ale conducătorilor auto sunt legate de întrebările din mecanică, pe viitor nu se prevăd schimbări în acest sens. “Nu se vor scoate întrebările din mecanică. Se impun, alături de cele de prim-ajutor”, ne-a declarat ieri Dan Moşescu, şeful Serviciului Înmatriculări Bucureşti.

PERMISE EURO, REGULI NOI!
O altă noutate care, potrivit primelor informaţii, se va concretiza în ianuarie 2009  este cea legată de apariţia permiselor europene. Apariţie care va aduce reguli noi, dar şi o serie de restricţii pentru şoferi. Astfel, viitoarele permise vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate: vederea, auzul, boli etc., dar şi restricţionări de tipul “posesorul trebuie să conducă doar ziua sau doar însoţit”. Tot pe permis vor fi consemnate date privind tipul transmisiei, sistemul de frânare sau de direcţie. Documentul, un card de plastic colorat în albastru şi galben în care va fi încorporat un microcip, va conţine câteva rubrici noi.

Noul permis impune câteva restricţii pentru posesorii maşinilor cu cutie automată. Cu alte cuvinte, cei care vor obţine un astfel de permis – în special persoanele cu handicap – nu vor putea conduce maşini cu cutie de viteze manuală decât dacă vor susţine un test de abilităţi. Regula nu se aplică deocamdată şi în ţara noastră, deoarece şcolile de şoferi nu au încă opţiunea de a oferi instruire pe maşini cu cutie automată. Nici Poliţia Rutieră nu organizează deocamdată examene în mod diferenţiat, în funcţie de tipul cutiei de viteză.

Tot din ianuarie 2009, o persoană va putea deţine doar un permis emis în ţara de reşedinţă. Cei care îşi vor stabili reşedinţa în alt stat membru vor putea aplica abia după doi ani pentru un permis. Cel vechi rămâne la poliţie în noua ţară de reşedinţă şi va fi returnat autorităţilor emitente.  

ACCIDENTE FĂRĂ POLIŢIE

Anul 2009 promite şi alte schimbări în bine  pentru  şoferi. Conducătorii auto cu poliţe CASCO implicaţi în accidente de circulaţie soldate doar cu avarierea propriului vehicul vor putea solicita asigurătorului, de la 1 ianuarie 2009, documentele pentru reparaţia maşinii fără să mai fie necesară deplasarea asiguratului la poliţie. Asigurătorul va elibera documentele pentru începerea lucrărilor de reparare a vehiculului după ce posesorul poliţei CASCO îl va înştiinţa despre pagubele produse fie într-un accident de circulaţie din care a rezultat numai avarierea propriei maşini, fie în alte împrejurări decât un accident de circulaţie. În aceste două situaţii, deplasarea asiguratului CASCO la poliţie nu mai este necesară.

×
Subiecte în articol: observator