x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu lăsaţi casa nesupravegheată, mergeţi în grup, cumpăraţi cu cardul. Ce recomandă Poliţia, de Paşte

Nu lăsaţi casa nesupravegheată, mergeţi în grup, cumpăraţi cu cardul. Ce recomandă Poliţia, de Paşte

11 Apr 2012   •   12:21
Nu lăsaţi casa nesupravegheată, mergeţi în grup, cumpăraţi cu cardul. Ce recomandă Poliţia, de Paşte

Nu luati multi bani cand mergeti la cumparaturi, folositi cardul cand este posibil, rugati un vecin sa va tina sub observatie casa dupa ce plecati si deplasati-va in grup, evitand persoanele turbulente sau in stare de ebrietate. Sunt cateva dintre sfaturile politistilor pentru perioada Pastelui.

Cetatenii sunt sfatuiti, de asemenea, sa fie prudenti in magazinele aglomerate, sa-si supravegheze geanta si sa nu o puna in cosul de cumparaturi, de unde poate fi sustrasa cu usurinta, potrivit setului de recomandari ale Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Politistii recomanda, de asemenea, ca banii sa fie pastrati banii in geanta, borseta sau intr-un buzunar inaccesibil, si nu in sacosa de cumparaturi sau in buzunarul de la spatele pantalonilor.

"Cand sunteti impins in aglomeratie, verificati-va imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri ca nu sunteti victima unei inscenari a unui hot! Cand achitati diferite bunuri, nu scoateti tot teancul de bani ci numai suma necesara platii contravalorii acestora! Obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genti, pungi de cadouri), lasate la vedere in masina, pot reprezenta adevarate 'cadouri' pentru hoti! Nu lasati niciodata in autoturism actele masinii, bani sau alte documente importante", mai recomandã oamenii legii.

In cazul plecarii de la domiciliu cu ocazia Pastelui, oamenii sunt sfatuiti sa spuna numai persoanelor de incredere ca lipsesc de acasa pentru mai multe zile.

Politistii mai sugereaza, tot ca masura de protectie, ca pregatirile de deplasare sa fie facute cat mai discret. "Atunci cand parasiti locuinta, o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiti! Obiectele de valoare mare si volum mic sau banii lichizi vor fi intotdeauna in atentia infractorilor, deci nu le lasati in locuinta", recomanda oamenii legii.

Pentru noaptea de Inviere, cetatenii sunt sfatuiti sa evite strazile cu baruri si terase unde se consuma alcool si sunt adunate persoanele galagioase.

Se recomanda, de asemenea, evitarea afisarii cu bijuterii sau sume mari de bani, alegerea drumurilor intens circulate, luminate, si evitarea zonelor in constructie, a parcurilor pustii si a strazilor laturalnice.

"Daca sunteti abordati de diferite persoane, care va solicita nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plata pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu dati curs unor astfel de solicitari. Pentru orice infractiune la care sunteti victima sau martor, apelati numarul unic de urgenta 112! Retineti cat mai multe detalii despre autor: infatisare, particularitati, directia in care a fugit, numarul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. si comunicati toate amanuntele politiei", mai spun politistii.

×