x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu mai vin americanii

Nu mai vin americanii

25 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Pentagonul nu are de gand sa construiasca baze in Romania. Adjunctul secretarului Apararii din SUA sustine ca mare parte a fortelor americane masate in timpul razboiului rece vor fi aduse acasa, si nu trimise in Europa de Est.
ANCA ALDEA

In planul global de rotire a fortelor militare ale Statelor Unite nu exista ideea de construire a unor baze americane in tarile din Europa de Est. Ideea a fost lansata de Douglas Feith, adjunctul secretarului Apararii pe probleme de politica. Responsabilul american, unul dintre oamenii de baza ai sefului Pentagonului, Donald Rumsfeld, a comparut in fata unei comisii a Congresului, unde a precizat ca Washingtonul trebuie sa dezvolte relatii cu noii aliati ai NATO din Estul Europei.

EST-EUROPENII S-AU SUPARAT. Feith a recunoscut ca SUA si regimurile din Est au purtat negocieri cu privire la eventualitatea crearii de baze in aceste tari. Dar, in urma tratativelor, partea americana a constatat ca primordiala este o mai buna relationare cu fostii sateliti ai URSS. "Nu ne-am propus sa deplasam trupe in Europa de Est si sa construim baze aici, ci sa profitam de locatiile acestor state pentru necesitatile noastre operationale", a declarat Feith, inainte sa remarce reactia de dezamagire a responsabililor est-europeni la aflarea vestii nu tocmai placute. In marturia sa, oficialul s-a referit la accesul pe care ar trebui sa-l aiba oficialii Departamentului Apararii din SUA la actualele baze militare din Europa de Est, fie pentru exercitii, fie pentru diverse operatiuni.

SPECULATII. Postul de radio Voice of America aminteste, in context, de speculatiile care au circulat in presa est-europeana si in mediile politice de la Washington, potrivit carora trupele americane din Germania ar putea fi trimise in Bulgaria, Polonia sau Romania.

"Marea familie de baze" a lui Powell

SUA detineau, anul trecut, peste 6.000 de baze militare pe teritoriul lor si nu mai putin de 700 de baze in aproximativ 130 de state. Chiar secretarul american de Stat, Colin Powell, superior in functie domnului Feith, a declarat ca "marea familie de baze" va include regiuni sarace din "noua Europa", cu Romania in fruntea listei, si din Asia, unde americanii detin deja patru baze, din Africa de Nord si din Africa de Vest.
×
Subiecte în articol: observator baze