x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu poti fi si arbitru, si jucator

Nu poti fi si arbitru, si jucator

17 Iun 2004   •   00:00

CNA considera ca proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care prevede ca "orarul pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena se stabilesc de o comisie parlamentara speciala", contravine Legii audiovizualului.

MAGDA COLGIU

Una dintre prevederile acestui proiect, respectiv articolul 56, aliniatul 3, prevede ca "orarul pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena se stabilesc de o comisie parlamentara speciala, impreuna cu reprezentanti ai serviciilor publice de radio si televiziune. Comisia parlamentara speciala se constituie cu cel putin cinci zile inainte de data inceperii campaniei electorale si functioneaza pana la incheierea acesteia".

CNA considera ca o astfel de dispozitie contravine Legii audiovizualului, care garanteaza independenta editoriala a radiodifuzorilor publici si privati si care consfinteste rolul CNA de unica autoritate de reglementare in domeniul audiovizualului. Conform unui comunicat remis ieri de CNA, un model de felul celui propus prin articolul mentionat nu se regaseste nicaieri in Europa si, potrivit unui principiu ce tine de bunul simt, "nu poti avea in acelasi timp calitatea de arbitru si pe cea de jucator".

Oprisan cere socoteala CNA

Potrivit atributiilor conferite de Legea audiovizualului, CNA va continua sa monitorizeze permanent posturile de radio si televiziune, in ciuda imixtiunilor politice. O asemenea situatie s-a intamplat miercuri, 9 iunie 2004, cand presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a contactat-o pe Sanziana Bratu, inspectoare a CNA. Potrivit unui comunicat CNA, Marian Oprisan "si-a permis sa-i ceara socoteala doamnei Bratu in legatura cu amenda de 50 de milioane de lei, aplicata de Consiliu societatii Diplomatic TVR Pres SRL Focsani, in sedinta publica de la 7 iunie a.c.".

CNA precizeaza ca domnul Oprisan nu are nici o calitate pentru a face astfel de interventii, iar dialogul telefonic cu doamna Sanziana Bratu denota lipsa bunului simt elementar. "Consideram interventia telefonica a domnului Oprisan un abuz si o inacceptabila demonstratie de putere dictatoriala", se mai arata in comunicatul CNA.

Consiliul protesteaza si impotriva atitudinii domnului Ion Martis, patronul postului respectiv si, probabil, unul dintre slujitorii fideli ai intereselor domnului Oprisan. Martis i-a reprosat telefonic inspectoarei CNA, cu o zi inainte, faptul ca a intocmit un raport defavorabil postului Atlas TV, amenintand-o ca "in scurt timp nu va mai lucra la CNA".

×
Subiecte în articol: observator