x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu putem să devenim sclavi într-o ţară de drept"

"Nu putem să devenim sclavi într-o ţară de drept"

de Mara Raducanu    |    27 Dec 2010   •   21:39

Pus pe fapte mari de când a preluat conducerea Internelor, Traian Igaş a declarat chiar înainte de Crăciun că în următoarea perioadă va face o reorganizare/restructurare a Poliţiei. Motivul? "Suntem peste norma europeană în privinţa numărului poliţiştilor. Nu suntem destul de bine organizaţi. În loc să găsim poliţistul pe stradă, îi găsim pe sub un birou", spune Igaş. Aşa că, la Ministerul de Interne moşul a venit şi cu tolba plină de ... disponibilizări.

Potrivit infor­maţiilor vehiculate, vreo 18.000. Minis­terul Adminis­traţiei şi Internelor (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care vor fi reduse numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, fucţionari publici şi personal contractual.

Reducerea se va face potrivit unor criterii stabilite de MAI, cum ar fi:  implicarea în fapte cu caracter penal, analiza antecedentelor disciplinare, comportamentul necorespunzător cerinţelor de etică şi deontologie profesională, nivelul pregătirii profesionale necesare ocupării postului, nivelul experienţei profesionale, evaluarea activităţii profesionale individuale. Conform biroului de presă al MAI, proiectul de lege a fost elaborat de un grup de lucru constituit la nivelul ministerului.

Liderii sindicali ai poliţiştilor susţin că au văzut întâmplător acest proiect de lege şi că nu i-a chemat nimeni la consultări. Cât despre criteriile de selecţie care vor fi aplicate pentru  "departajarea"  disponi­bilizaţilor, Marian Gruia, liderul Sindicatului Naţional  al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a declarat pentru Jurnalul Naţional că acestea sunt pur subiective. "Nu, nu ne-a chemat nimeni. Pe mine m-a sunat cineva şi mi-a zis de proiect. Părerea mea e că lucrurile astea nu se fac aşa. Înainte să se ia vreo decizie în privinţa acestor disponibilizări trebuie făcută o analiză clară a structurilor şi o diferenţă între componenta de ordine publică şi  cea administrativă. Nu este acelaşi lucru, aşa că nu toate trebuie băgate la comun. Şi nu ştiu unde vede ministrul Igaş la noi  poliţişti peste media europeană. Vă asigur că avem un  deficit de poliţişti, vreo 6.000 de locuri libere. Cât despre poliţiştii pe care ministrul i-a văzut pe sub birouri... să spună dumnealui unde. Din păcate, există un blocaj total al dialogului, iar totul se trage de la mitingul de pe 24 septembrie. Asta e, s-a supărat preşedintele, gata nu mai suntem băgaţi în seamă! Dar lucrurile astea nu pot rămâne aşa. Nu putem să devenim sclavi într-o ţară de drept".

×