x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu recunosc pădurea, dar sunt experți la Ministerul Mediului

Nu recunosc pădurea, dar sunt experți la Ministerul Mediului

de Diana Scarlat    |    07 Iul 2016   •   19:20
Nu recunosc pădurea, dar sunt experți la Ministerul Mediului

Peste 300 de silvicultori au protestat ieri, în fața sediului Guvernului, exasperați de abuzurile unei agenții a Ministerului Mediului. Acuzațiile pe care le aduc protestatarii sunt foarte grave: Agenția Fondului de Mediu nu a făcut plăți pentru împăduriri, pentru că nu are personal calificat, după ce angajările s-au făcut pe alte criterii decât cele profesionale.

Membrii Asociației Profesionale a Prestatorilor de Servicii din Silvicultură (APPSS-RO) cer Guvernului să rezolve problema plăților pentru împăduriri pe care Agenția Fondului de Mediu a refuzat să le facă în ultimii ani, deși fondurile au fost alocate de Ministerul Finanțellor Publice. „Protestăm deoarece nu suntem plătiți pentru prestații. Noi facem împăduriri din banii noștri, care ar trebui să ne fie dați înapoi de către Agenția Fonduliui de Mediu, dar avem plăți neefectuate chiar și de doi ani, deși ei au primit banii de la Ministerul Finanțelor, pentru contractele de împădurire. Agenția are circa 1.700 de milioane de lei într-un cont de rezervă și nu înțelegem de ce blochează fondurile. Anul trecut nu ne-au dat banii și au făcut o economie de 40 de milioane de lei, iar acești bani au fost apoi tăiați de Ministerul Finanțelor”, explică Andrei Victor, membru APPSS-RO, patronul firmei ProSilva. Până în anul 2012, când a fost înființată agenția, membrii asociației au făcut împăduriri pe mai mult de 10.000 de hectare, fără probleme, apoi noua agenție le-a oprit plățile.

Situație aberantă

Pericolul este acum ca împăduririle să nu se mai poată face, pentru că oamenii nu mai pot susține aceste activități de interes național din banii lor. Silvicultorii spun că Agenția ar trebui să se desființeze, iar activitatea să intre din nou în atribuțiile Gărzii Forestiere, unde sunt specialiști care știu ce trebuie să facă. Unele plăți nu au fost făcute pentru că Agenția Fondului de Mediu nu are nici măcar un specialist, iar cei care au fost delegați pentru verificarea împăduririlor nu și-au dat seama, de exemplu, dacă terenul a fost arat și discuit, înainte de împădurire. Membrii asociației sunt hotărâți să continue protestele.

De șase luni nu mai avem din ce să le plătim salariile oamenilor. Este inuman ce se întâmplă. Vom face și greva foamei, dacă nu se rezolvă problema. Andrei Victor, membru ProSilva

 

Unii angajați ai Agenției Fondului de Mediu au deja dosare penale, pentru că nu au știut ce trebuie să facă, nefiind pregătiți profesional pentru funcțiile pe care le ocupă. Membrii APPSS-RO sunt patronate care nu fac defrișări, ci doar împăduriri.

 

Lipsa plăților pentru împăduriri, corelată cu defrișările masive din ultimii ani, înseamnă deja o problemă de interes național, care va afecta România pe termen foarte lung.

×