„Solicităm respectarea dreptului pacienților cu Covid-19 asimptomatici de a fi lăsați la domiciliu”, spun inițiatorii unei petiții online, care cer ministrului Sănătății și Parlamentului României reglementări clare „care să oprească ținerea forțată, în spital sau în centrele de carantină”, a persoanelor asimptomatice. Pe lângă faptul că se consumă resurse importante cu cei care nu au nevoie de tratament, persoanele asimptomatice ținute în spital riscă agravarea stării de sănătate prin suprainfectare, argumentează inițiatorii petiției.
„Dorim ca persoanele depistate pozitiv la testul pentru Covid-19, în caz că sunt asimptomatice sau au o simptomatologie ușoară, să poată opta pentru autoizolarea la domiciliu sau în orice alt loc în care au acces și spațiul necesar în vederea izolării”, se arată în textul petiției, care, în doar două zile de la publicare, a fost semnată de peste 8.000 de persoane.
Persoanele asimptomatice sau cu o formă ușoară sunt ținute internate în spital până la negativarea virusului, rămânând acolo împotriva voinței lor (unii pacienți au protestat ori chiar au recurs la gesturi extreme, precum greva foamei, pentru a fi eliberați), inclusiv atunci când demonstrează că se pot autoizola în siguranță la domiciliu, explică inițiatorii, subliniind că această situație „este neetică și riscantă din punct de vedere sanitar”. „Nu dorim să fim internați cu forța în caz de îmbolnăvire ușoară, când există alternativa izolării la domiciliu”, precizează inițiatorii petiției.
Risc de suprainfectare
Argumente aduse de aceștia „împotriva ținerii forțate în spital a asimptomaticilor”:
- În condițiile actuale, foarte multe persoane vor ascunde faptul că au simptome, din teama de a nu fi internate contra voinței lor.
- Resursele folosite pentru a-i ține internați pe acești oameni care nu au nevoie de tratament sau au nevoie de tratament minimal (locuri în spitale, echipamente, resurse financiare) pot fi redirecționate pentru asigurarea unor condiții mai bune celor cu forme grave.
Totodată, este invocată practica din alte țări europene, unde acești pacienții cu forme ușoare sau fără simptome pot fi lăsați la domiciliu.
Persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare ținute în spital riscă agravarea stării de sănătate prin suprainfectare, precum și din cauza traumei emoționale (care poate duce la scăderea imunității), subliniază inițiatorii petiției.
Internați la grămadă
În ultima perioadă, în mass media și pe rețelele de socializare au apărut mai multe relatări despre pacienți internați, care nu mai au simptome sau nici măcar nu au avut, dar care nu pot fi externați deoarece testele ies în continuare pozitive. Este și cazul unui medic, Mihai Muntean, care este internat de mai bine de o lună la Clinica de Infecțioase din Târgu Mureș, deși a avut o formă ușoară de Covid-19, iar de aproximativ trei săptămâni se simte bine.
„După 1 săptămână a devenit total asimptomatic și de atunci așteptăm negativarea testului, care i se repetă tot la 3 zile. A schimbat de atunci și 3 colegi de cameră, fiecare cu încărcătura lui virală… și noi tot așteptăm negativarea a 2 teste la diferența de 24 ore, în condițiile în care nu i se mai dă niciun tratament în spital de 2 săptămâni, are analizele perfecte și radiografia toracică normală”, a povestit, sâmbătă, pe Facebook, dr. Irina Muntean, soția pacientului.