Obligativitatea orei de religie în şcoli a suscitat o amplă dezbatere în spaţiul public care a culminat cu contestarea acestei prevederi din Legea Educaţiei la Curtea Constituţională. În România, sunt recunoscute, oficial, de către stat 18 culte religioase, iar Constituţia prevede că “statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecarui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege”. Cum Patriarhia Română a încheiat cu Ministerul Educaţiei un protocol privind predarea în şcoli a disciplinei religie-cultul ortodox, în această dezbatere publică nu au lipsit acuzaţiile de favorizare a acestui cult, majoritar în România, în detrimentul celorlate. În noiembrie anul trecut, judecătorii CCR au pus capăt acestei dispute şi au declarat neconstituţional articolul din legea Educaţiei ce prevede că "la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii CCR au constatat că modul în care a fost reglementată prin Legea Educaţiei "oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă". "Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimţirea tacită sau refuzul expres", a argumentat Curtea. “Pentru a fi deplin respectată libertatea de conştiinţă şi religie, care implică libertatea de a aparţine sau nu vreunei religii, consacrate de art. 29 alin. (1), (2) si (6) din Constituţie, legiuitorul este ţinut de o obligatie de neutralitate şi imparţialitate. Această obligaţie este realizată în situaţia în care statul veghează la respectarea acestor libertăţi, consacrând posibilitatea părinţilor, reprezentanţilor legali ai elevilor minori, respectiv posibilitatea elevilor majori, de a solicita participarea la orele de religie", conchide CCR. Astfel, judecătorii Curţii au apreciat că aceia care trebuie să facă o cerere sunt părinţii care doresc ca aceste cursuri de Religie să fie frecventate de copiii lor. A fost motivul pentru care Ministerul Educaţiei a stabilit ca până la 6 martie părinţii să-şi exprima opţiunea privind ora de religie.
1,4 milioane de elevi, înscrişi la ora religie
Ministrul Sorin Câmpeanu a precizat că decizia Curţii Constituţionale privind desfăşurarea orelor de religie este obligatorie începând din 9 martie, iar ministerul trebuie să găsească soluţii . "Tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul, solicitându-le colegilor să anunţe părinţii că pot depune cereri pentru participarea copiilor lor la orele de religie până pe 6 martie", a afirmat ministrul Educaţiei. El a anunţat ieri că 1.405.883 elevi din totalul de aproximativ 3.200.000 au optat, până la finalul zilei de 3 martie, pentru disciplina Religie, iar cei care vor să opteze pentru această disciplină mai au timp până vineri, 6 martie. Conform ministrului, solicitările pentru ca elevii să urmeze ora de religie ar putea fi făcute de către părinţi pentru un întreg ciclu de şcolarizare, cu posibilitatea ca părintele să poată reveni asupra opţiunii. Sorin Câmpeanu a explicat recent că pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficială a deciziei Curţii Constituţionale, şi “dacă până pe 9 martie nu vom avea această situaţie a opţiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie”. Între timp, Patriarhia a militat pentru înscrierea copiilor la ora de religie atât la slujbe, cât şi prin intermediul unor videoclipuri în care apar vedete autohtone.
De numărul opţiunilor pentru ora de religie depind şi salariile profesorilor. Conform ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, în prezent, "există aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru că ei au contracte pe perioadă nedeterminată şi dacă numărul de opţiuni va fi inferior numărului actual de clase, nu toţi profesorii vor mai avea norme, deşi ei au contracte pe perioadă nedeterminată. Dar vom trata această problemă cu maximă seriozitate, după ce vom şti rezultatele interogării şi formularea exactă dată de Parlament" prevederilor din lege declarate neconstituţionale. El declara săptămâna trecută că o parte dintre cei aproximativ 4.200 de profesori de religie titulari ar putea declanşa procese în cazul în care ar rămâne fără norme didactice. Cât priveşte plasarea orei de religie în orar, Sorin Câmpeanu a declarat pentru hotnews.ro că aceasta va trebui să fie ultima sau prima oră pentru a nu împiedica programul elevilor care nu fac această disciplină, însă tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru că ar însemna ca un profesor de Religie să predea 10 ore săptămânal, un număr mai mic decât cuantumul orelor din norma didactică, respectiv 18 ore pe săptămână.