Cu discretie absoluta, DNA Sectia de Combatere a Coruptiei ii scoate de sub urmarire pe Donciu Mihai Radu, Stamen Stanchev si Nagy Zsolt – personajele principale ale marelui dosar de tradare si spionaj care a tinut prima pagina in urma cu cativa ani.
Probele prezentate cu mare larghete televiziunilor si ziaristilor dispusi sa inghita bazaconiile procurorilor sunt acum anulate, sub semnatura procurorului Bocsan Gheorghe.
In Rechizitoriul numarul 222/P/2006 din 18 aprilie 2007 al Parchetului de pe langa ICCJ – DIICOT s-a dispus disjungerea cauzei avand ca obiect infractiuni de coruptie rezultate din notele de redare a convorbirilor telefonice interceptate si inregistrate in perioada de un an si jumatate (aprilie 2005 – noiembrie 2006), noua cauza fiind inregistrata sub numarul 168/P/2007.
Ce aratau "marile probe" care ii transformau pe invinuiti si urmariti in spioni si tradatori? Donciu Mihai Radu, consilier al ministrului Comunicatiilor (Nagy Zsolt), a avut "vina" ca la perchezitia domiciliara s-au gasit extrase de cont si inscrisuri ale unor operatiuni bancare.
Concluzia acuzatorilor: erau probele ca Donciu ar fi luat mita. Tot pe baza convorbirilor, Seres Ioan Codrut, ministru al Economiei in perioada decembrie 2004 – decembrie 2006, este acuzat de primire de foloase necuvenite si luare de mita. Nagy Zsolt, si el ministru, ar fi luat si el mita si foloase necuvenite. Mucea Dorinel Mihai, functionar in cadrul ministerului, ar fi fost titularul unor conturi suspecte in strainatate.
In iulie 2008, DNA, dupa ce ii terfelise bine pe "tradatori si spioni", hotaraste inceperea urmariri penale. Dupa doua saptamani, procurorul-sef adjunct al DNA infirma hotararea procurorului de caz si cere completarea cercetarilor. Sefii DNA i-au tras un perdaf procurorului de caz care nu a tras "o concluzie justa" la faptele descrise de DIICOT. Se dau si indicatii, si anume ce trebuie cercetat. Nagy Zsolt, ministru, a stat cateva zile in Bulgaria, la Marea Neagra, iar costul sejurului, zice DNA, a fost achitat de "capul" retelei de spionaj, Stamen Stanchev. Mucea si Donciu, functionari cu conturi bancare in strainatate, erau suspecti din start, si DNA a cerut "o constatare tehnico-stiintifica privind operatiile financiare derulate". Pentru Mucea s-a cerut o informare de la SRI.
Ca atare, in august 2008, impotriva lui Stanchev, Zsolt si Donciu este inceputa urmarirea penala. Rechizitoriu are termeni drastici: Donciu a aderat la o grupare de criminalitate organizata formata din cetateni straini si demnitari, pentru a obtine documente secrete si truca licitatii. Stanchev a constituit si organizat un grup infractional transnational pentru culegerea de informatii.
Un scenariu scris parca de eroii lui Haralamb Zinca, bravi ofiteri de Securitate, il regasim in acest dosar al DNA. Privatizarile unor societati care nu au fost privatizate erau "aranjate" cu ministrii racolati pe Litoralul bulgaresc, iar convorbirile se derulau pe un telefon primit ca mita. Probele acestui SF sunt acum recunoscute ca ridicole de procurorii DNA.
Telefonul obiect al mitei a fost platit de ministru Zsolt Nagy si nu s-a putut stabili daca prin el – telefonul – s-au traficat datele suspecte de spionaj.
Vacanta din Bulgaria cercetata si de o comisie rogatorie internationala (!!) a fost un lux de 670 de leva platiti de Nagy, cash, la receptia hotelului. Cu ministrul Comunicatiilor am terminat-o – probe zero.
Conturile lui Donciu s-au dovedit toate a fi perfect legale. Banii "descoperiti" de vigilentii procurori proveneau din contracte legale de consultanta. Acestea au fost certificate de bancile straine unde s-au facut operatiile si de comisiile rogatorii elvetiene. Sumele de bani din conturile lui Donciu sunt considerate la finalul anchetei ca "nu pot fi puse in nici un fel in legatura cu fapte de coruptie".
Stamen Stanchev este si el scos din cauza ca mituitor: nu a platit nici telefonul, nici vacanta din Bulgaria ale ministrului Comunicatiilor.
In carca lui Codrut Seres procurorii au vrut sa-i puna "cadouri", dar, recunosc tot ei, "fara ca acestea sa fie identificabile sau evaluabile in vreun fel si fara sa rezulte, catusi de putin, ca acestea ar fi legate de atributiile de serviciu, in calitate de ministru, a numitului".
Numeroasele inregistrari ale convorbirilor telefonice nu pot nici ele sa probeze fapte de coruptie la "numitii Stamen Stanchev, Gabor Kerekes, Verestoy Attila, Borbely Laszlo, Seres Ioan Codrut si Zsolt Nagy".
Referirea la Dorinel Mucea, sef al Comisiei de privatizare la Electrica – Muntenia Sud, este si ea in aceeasi nota a nevinovatiei: "cu toate ca in perioada de referinta convorbirile telefonice ale numitului au fost interceptate, din notele de transcriere ale acestor covorbiri nu au rezultat elemente care sa contureze fapte de coruptie". Nici conturile lui Mucea nu au dovedit asemenea fapte.
Concluzia finala a acestei rezolutii a procurorului Bocsan de la DNA, data la 27 aprilie 2012, este limpede: scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor Zsolt Nagy, Donciu Mihai Radu, Stamen Sanchev si neinceprea urmariri penale fata de Seres Ioan Codrut, Gabor Kerekes, Verestoy Attila, Borbely Laszlo si Mucea Dorinel Mihai. Marinimos, DNA stabileste ca suma totala de 500 de lei cheltuieli judiciare ramane in sarcina statului.
Un balon de sapun, prezentat ca un mare caz de coruptie, s-a spart. Cine plateste suferintele unor oameni terfeliti prin Parchete, care si-au pierdut pozitiile sociale, functiile, linistea. Intr-adevar, tandemul Kovessi-Morar merita mandate. Numiti-le dumneavoastra ce fel de mandate.