x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O alimentaţie bogată în fibre reduce semnificativ cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare

O alimentaţie bogată în fibre reduce semnificativ cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare

19 Ian 2019   •   17:30
O alimentaţie bogată în fibre reduce semnificativ cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare

O dietă bogată în cereale integrale, care conţin o cantitate importantă de fibre alimentare, poate ţine la distanţă numeroase afecţiuni grave, precum diabetul şi cancerul, conform concluziilor unui studiu publicat la sfârşitul acestei săptămâni de o echipă de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă, citat de Press Association. Riscul de a dezvolta "o gamă largă" de boli netransmisibile, inclusiv afecţiuni cardiovasculare, poate fi redus cu până la o treime prin adoptarea unei alimentaţii care include cereale, leguminoase şi pâine integrală. Specialişti de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au analizat studii clinice şi cercetări realizate în ultimele patru decenii, la care au participat peste un milion de persoane. Concluziile analizei au fost publicate vineri în jurnalul Lancet. Pentru fiecare 1.000 de participanţi la cele 243 de cercetări şi studii clinice, aportul ridicat de fibre alimentare a fost echivalent cu o scădere cu 13 a numărului de cazuri de deces şi cu 6 a celui de boli coronariere în comparaţie cu persoanele cu o alimentaţie săracă în fibre.

Potrivit dr. Andrew Reynolds, autor principal al studiului, rezultatele au demonstrat dovada clară a faptului că oamenii ar trebui să crească aportul de fibre alimentare. "Studiul nostru indică faptul că ar trebui să avem cel puţin 25 - 29 de grame de fibre în alimentaţia zilnică, deşi cea mai mare parte dintre noi consumăm mai puţin de 20 de grame de fibre pe zi", a explicat specialistul. Cercetarea a fost comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care intenţionează să dezvolte noi recomandări privind aportul optim zilnic de fibre. "Acest studiu este esenţial deoarece există o confuzie în rândul publicului cu privire la ceea ce ar trebui să stea la baza alegerilor noastre culinare şi a impactului pe care îl au acestea asupra riscului de apariţie a anumitor afecţiuni", a declarat unul dintre coautorii cercetării, Jim Mann.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat de asemenea că persoanele care au crescut aportul de fibre alimentare aveau o greutate corporală mai mică, dar şi un nivel redus al colesterolului total. "Am descoperit un efect pozitiv copleşitor, dietele bogate în fibre având un rol protector în faţa bolilor de inimă, a diabetului, cancerului şi riscului de deces", a adăugat Mann.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă fibre