x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O bacterie rezistentă la antibiotice ameninţă lumea

O bacterie rezistentă la antibiotice ameninţă lumea

de Sînziana Stancu    |    11 Aug 2010   •   00:00

Provenită din Asia de Sud şi adusă în Marea Britanie prin turismul medical şi cel de plăcere, o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele ameninţă să se răspândească în toată lumea.



Bacteria a fost descoperită în spitalele britanice, fiind adusă de turişti care au călătorit în Asia de Sud în special pentru îngrijiri medicale şi de frumuseţe, care sunt mai ieftine acolo, arată un studiu care sugerează că există riscul de răspândire al bacteriei în toată lumea, informează AFP.

Bacteria, care produce enzima de tip "New Delhi, metalo-beta-lactamază" (NDM-1), a fost identificată prima dată în 2009 de profesorul Timothy Walsh la un pacient suedez care fusese tratat în India. "NDM-1 are potenţialul de a se transmite la nivel mondial; este necesară o supraveghere coordonată", avertizează autorii studiului publicat în The Lancet Infectious Diseases, adăugând că numeroşi pacienţi europeni şi americani recurg la servicii de chirurgie estetică în India. NDM-1 rezistă practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei în cazuri de infecţii grave.

"Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar două tipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vor mai exista antibiotice disponibile în următorii zece ani. Dacă se va permite perpetuarea acestor infecţii fără tratamente adecvate, vom asista la o anumită mortalitate", avertizează Walsh.

Cel puţin 44 de cazuri de NDM-1 au fost depistate în statul indian Tamil Nadu, 26 în statul Haryana, precum şi în Bangladesh şi Pakistan. Profesorul Johann Pitout a declarat că astfel de cazuri au fost depistate şi în Statele Unite, Olanda, Australia şi Canada, la persoane care beneficiaseră de servicii medicale în India.

×
Subiecte în articol: observator