x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecaţi pentru corupţie, premiaţi cu un milion de euro

Judecaţi pentru corupţie, premiaţi cu un milion de euro

de Cristian Anton    |    01 Feb 2017   •   17:50
Judecaţi pentru corupţie, premiaţi cu un milion de euro
Sursa foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

Grand Construct Utilaje SRL, o firmă trimisă în judecată de DNA după ce a mituit funcţionari publici pentru a fi favorizată într-un contract cu statul, a fost desemnată să deszăpezească judeţul Ilfov pentru mai bine de un milion de euro. Patronul societăţii, judecat pentru infracţiuni de corupţie în acelaşi dosar, este fost campion naţional la lupte şi implicat în celebra reţea de hoţi de aur dacic din Munţii Orăştiei.

 

Consiliul Judeţean (CJ) Ilfov a atribuit pe 15.11.2016 un contract pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în valoare de peste un milion de euro unei firme judecate pentru corupţie. Ironia sorţii face ca societatea care primeşte acum bani de la stat să fie obligată, la rândul ei, să returneze statului bani pe care i-a încasat ilegal. Contractul de deszăpezire este defalcat pe şase loturi şi vizează 378,6 kilometri de drumuri judeţene din Ilfov. Grand Construct Utilaje SRL Bucureşti şi-a adjudecat toate loturile şi va primi pentru serviciile sale 4.106.932,3 lei, fără TVA.

Înfiinţată în 2009, firma a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, primind în ultimii ani 48 de contracte cu statul, în valoare totală de 27,5 milioane de euro. Cele mai multe au fost oferite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) SA şi CJ Ilfov.

Grand Construct Utilaje SRL, care are ca domeniu de activitate lucrări de construcţii a drumurilor, a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 27 milioane lei şi un profit net de 500.000 lei, cu 36 angajaţi, dar şi datorii de 13,3 milioane lei.

Judecaţi pentru corupţie

Grand Construct Utilaje SRL şi Petru Agachi, în calitate de asociat şi administrator, au fost trimişi în judecată în iulie 2015 de către DNA Alba Iulia într-un dosar de corupţie aflat în prezent pe rolul Tribunalului Bucureşti. Firma şi patronul său sunt acuzaţi de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată. Potrivit DNA, Agachi a determinat funcţionari din Ministerul Educaţiei să facă plăţi ilegale către firma sa într-un contract de reabilitare şi construire de şcoli în judeţele Sibiu şi Braşov din fonduri europene. În prezent, ministerul este parte civilă în dosarul de corupţie şi aşteaptă să recupereze prejudiciul de aproape 290.000 lei, în timp ce o altă instituţie de stat, CJ Ilfov, oferă aceleiaşi firme un contract de peste un milion de euro.

 

Jumbo şi aurul dacic

Petru Agachi, poreclit Jumbo, este fost campion naţional la lupte, categoria 120 kilograme, iar pe lângă afacerea în construcţii mai are şi o firmă de pază în Ilfov. La începutul anilor 2000, afaceristul judecat acum pentru corupţie apărea într-unul dintre cele mai spectaculoase cazuri din România postdecembristă, al traficanţilor de aur dacic din Munţii Orăştie. În rechizitoriul întocmit atunci de Augustin Lazăr, actualul procuror-şef al României, Petru Agachi era unul dintre liderii bătăuşilor folosiţi de hoţi pentru a-şi securiza teritoriul şi a-şi ţine rivalii la distanţă. Tezaurul dacic furat de gruparea din care a făcut parte şi Agachi înseamnă peste 55 de kilograme de aur (monede Koson, dinari romani, brăţări spiralice etc), evaluate la 6,5 milioane de euro. Statul român a reuşit ulterior să recupereze doar o parte din comoara dacică.

Contractul de un milion de euro pentru deszăpezirea drumurilor interioare a fost semnat şi de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache

×