Furtuna violenta care a maturat Marea Britanie cu rafale de vant de pana la 160 de kilometri pe ora s-a deplasat pana in centrul Europei. Vantul deosebit de puternic, insotit de ploi si ninsori abundente, a provocat pagube si accidente in mai multe tari de pe continent.
Cea mai grava pare situatia din Olanda. Autoritatile olandeze au ordonat, in aceasta dimineata, evacuarea a 800 de locuitori din imprejurimile localitatii Groningue din nordul Olandei, din cauza riscurilor de spargere a unui dig.
"Am inceput evacuarea in aceasta dimineata in jurul orei 06.00" (07.00 ora Romaniei), a declarat Ger Blokzijl, un purtator de cuvant al politiei din Groningue: "un dig ameninta sa cedeze si daca cedeaza, tot sectorul va fi inundat".
Locuitorii a patru sate - Woltersum, Wittewierum, Ten Boer si Ten Post - situate la circa 15 kilometri est de Groningue, de-a lungul canalului, urmeaza sa fie evacuati. "Oamenii coopereaza", a subliniat purtatorul de cuvant.
"Problema cea mai grava este ca nu reusim sa evacuam apa spre mare din cauza rafalelor de vant care sufla catre interiorul" teritoriului, a explicat purtatorul de cuvant. "Daca vantul isi schimba directia, problema va fi rezolvata", a afirmat Blokzijl, potrivit AFP, citata de Mediafax.
In Belgia, cel putin o persoana si-a pierdut viata, intr-un accident provocat de rafalele de vant care au depasit 120 de kilometri pe ora. Numerosi copaci au fost smulsi din radacini chiar la Bruxelles.
In Germania, ploi torentiale insotite de rafale de vant de peste 130 de km pe ora au lovit coastele Marii Nordului. Ploaia s-a transformat in ninsori care se vor extinde pana in sud.
Cei care s-au aventurat sa calatoreasca spre regiunea Harz au avut parte de drumuri inchise din cauza zapezii. Un tren special echipat a curatat linia ferata care duce in localitatea din apropierea unei statiuni montane.
In acelasi timp, locuitorii din estul Germaniei au avut de infruntat vint de peste 80 de kilometri pe ora, iar cei din Koln au intrat in alerta din cauza cotelor ridicate ale raului Rin.
Zapada este cea care pune probleme si in Cehia. Soselele au devenit aproape de necirculat si sunt adesea blocate de multimea vehiculelor inzapezite. Multumiti sunt doar amatorii sporturilor de iarna, care asteptau de mult venirea zapezii.
Meteorologii au anuntat ca vremea rea va continua sa faca ravagii in Europa si in urmatoarele zile. Austria intra sub cod rosu de ninsoare. Meteorologii se asteapta ca zapada sa depaseasca un metru la Tirol.
Cod rosu de vant este in Cehia, unde rafelele pot atinge 150 de kilometri la ora, iar cod portocaliu de ninsoare este in Germania, Polonia, Elvetia si Slovacia.
ANM anunta ca iarna vine si in Romania
Administratia Nationala de Meteorologie a emis astazi o informare, potrivit careia vremea se va inrautati in mai multe zone ale Romaniei.
Astfel, "va ninge in zona montana, in sud-estul Transilvaniei, apoi local si in Moldova". De asemenea, vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari la munte, in special in zona Carpatilor Meridionali si Orientali, unde rafalele vor depasi 90 km/h, va viscoli sau va spulbera zapada. Ninsori viscolite vor fi si in Moldova, indeosebi pe parcursul zilei de sambata, 7 ianuarie.
Intervalul vizat este 6 ianuarie, ora 18:00 - 7 ianuarie, ora 18:00.
ANM atrage atentia ca in regiunile sudice si sud-estice vor fi mai ales ploi, iar cantitatile de apa vor depasi izolat 25...30 l/mp. (V.M.)