x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O matricolă pentru liniştea părinţilor

O matricolă pentru liniştea părinţilor

de Mara Raducanu    |    18 Ian 2015   •   20:22
O matricolă pentru liniştea părinţilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Şcolile trebuie să introducă ecusoane, uniforme sau alte semne distinctive
Uniformele şcolare ceauşiste şi chiar matricolele cusute pe haine vor reveni în actualitate, motivul invocat de Ministerul Educaţiei fiind siguranţa elevilor. Bineînţeles, Regulamentul pentru învăţământul preuniversitar elaborat de minister nu vorbeşte despre matricole, ci despre ecusoane. Înainte de '89, matricolele erau nişte patrulatere textile, de mici dimensiuni, de culoare închisă, pe care erau imprimate numele şcolii, liceului, localitatea şi un număr. Era numărul matricol ce corespundea unui elev. Elevii din şcoli şi licee trebuia să poarte matricolele la vedere, atât pe uniformă, cât şi pe hainele de deasupra uniformei, fiind un adevărat paşaport la poarta şcolii. Atunci, de cele mai multe ori, numerele matricole erau un ajutor pentru cei care vroiau să te reclame la şcoală că nu ai cedat locul în tramvai, ai vorbit urât în autobuz sau te pupi cu prietena în parc deşi trebuia să fii la ore. Acum, “semnele distinctive” prevăzute în regulamentul elaborat de minister trebuie transmise Poliţiei şi Jandarmeriei iar miza pare mult mai mare decât un loc ocupat abuziv în tramvai sau un limbaj licenţios.

Reguli noi pentru elevi şi profesori
Din motive de siguranţă, Ministerul Educaţiei dă semnalul reîntoarcerii la uniforma şcolară

Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţămânul preuniversitar, elaborat de Ministerul Educaţiei şi publicat în Monitorul Oficial îşi propune să schimbe câteva reguli în “ograda” unităţilor de învăţământ, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Astfel, prima schimbare consemnată în Regulament: creşterea şi îmbunătăţirea gradului de siguranţă pentru elevi. În acest sens, fiecare şcoală va trebui să stabilească un semn distinctiv care să faciliteze recunoaşterea elevilor în cazul unor incidente petrecute atât în şcoală, cât şi în afara ei. În urma consultării Consiliului reprezentativ al părinţilor şi a Consiliului reprezentativ al elevilor, Consiliul profesoral din fiecare şcoală trebuie să stabilească pentru elevi cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea potrivit mediafax.ro. Semnele distinctive vor fi comunicate Poliţiei şi Jandarmieriei din judeţul respectiv sau din Capitală, după caz.

Regulamentul Ministerului Educaţiei stipulează clar că elevilor le este interzis să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare, dar şi atitudini ostentative şi provocatoare. Totodată, sunt nu sunt permise jignirile şi manifestările de agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ, lezarea imaginii publice a acestora, provocarea, instigarea şi participarea la acte de violenţă în unitate şi în afara ei. Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt observaţia, avertismentul, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi unitate de învăţământ sau la o altă unitate de învăţământ, preavizul de exmatriculare şi exmatricularea.

Adio bani pentru protocoale!
O altă comisie care trebuie să funcţioneze în fiecare şcoală este aceea pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii, potrivit aceluiaşi regulament şcolar. Mai exact, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii. Totodată, este interzis să se desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia, dar şi publicarea datelor personale şi rezultatele şcolare ale elevilor.

În plus, tot pe lista de “aşa nu”, le este interzis profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu propriii elevi. Cadrele didactice nu au voie folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale, să consume alcool sau să organizeze jocuri de noroc. Totodată, Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit profesorilor, sesiunea 2015. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie. Potrivit calendarului stabilit de Minister, profesorii trebuie să depună dosarele şi să obţină avizul la nivelul şcolii în perioada 2 - 20 martie 2015, pentru care rezultatele finale să fie publicate în luna mai.

Rezultatele evaluărilor pot fi contestate
Elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare, potrivit Regulamentului de organizare a unităţilor din preuniversitar. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele, tutorele sau susţinătorul legal poate solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise. Atenţie, însă! Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Beneficii pentru elevi
Regulamentul mai prevede că unităţile de învăţământ sunt obligate să asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea în scopul orientării profesionale, consilierea psihologică şi socială, prin personal de specialitate, tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte şi la alte manifestri culturale şi sportive organizate de instituţiile publice, potrivit mediafax.ro. Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ, decontează elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe bază de abonament, în limita a 50 km, în conformitate cu prevederile legale.

×