x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă lovitură marca Funeriu: vezi care dintre copiii ce trebuie înscrişi în clasa pregătitoare sau clasa I trebuie evaluaţi psihosomatic între 20 şi 29 februarie. Încă nu se ştie exact cum, de cine şi unde

O nouă lovitură marca Funeriu: vezi care dintre copiii ce trebuie înscrişi în clasa pregătitoare sau clasa I trebuie evaluaţi psihosomatic între 20 şi 29 februarie. Încă nu se ştie exact cum, de cine şi unde

de Robert Veress    |    26 Ian 2012   •   13:33
O nouă lovitură marca Funeriu: vezi care dintre copiii ce trebuie înscrişi în clasa pregătitoare sau clasa I trebuie evaluaţi psihosomatic între 20 şi 29 februarie. Încă nu se ştie exact cum, de cine şi unde

Inspectoratul scolar Bucuresti a comunicat, ieri, conducerilor scolilor din Bucuresti, un nou regulament de inscriere a copiilor in ciclul de invatamant primar.

Modificarea apare cu trei saptamani inainte de declansarea procedurilor de inscriere a copiilor la clasa pregatioare sau clasa I, prin asa numitele evaluari psihosomatice pentru copiii nascuti intre 1 septembrie 2005 si 31 decembrie 2006, care inca nu se stie exact in ce vor consta, unde se vor realiza si de catre cine. Tot ce se stie, cu certitudine, in acest moment sunt generalitatile pe care vi le prezentam mai jos (la finalul acestui articol prezentam metodologia de inscriere comunicata de Inspectorat). De asemenea, parintii sunt invitati la scoala din perimetrul domiciliului (scoala de circumscriptie unde sunt arondati copiii lor), pentru a afla amanunte. Dar, la ora aceasta, nici cadrele didactice nu cunosc toate amanuntele.

Evaluarile psihosomatice sunt obligatorii: 1. pentru copiii nascuti intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006, care nu au frecventat grupa mare sau pregatitoare la gradinita, dar pe care parintii ii vor inscrisi in clasa I, ca si 2. pentru copiii nascuti intre 1 septembrie 2006 si 31 decembrie 2006, pe care parintii vor sa ii inscrie in clasa pregatitoare. Inscrierea se face automat in clasa I, daca copilul are varsta de 7 ani impliniti pana la data de 31 august 2012, inclusiv.

Rezultatul evaluarii nu va putea fi contestat si, astfel, oricat si-ar dori respectivii parinti sa isi inscrie copiii la pregatitoare, nu vor putea, copilul fiind obligat sa repete grupa mare de gradinita. Respectiv, copiii care vor in clasa I, daca nu corespund psihosomatic, conform unor evaluari inca nestiute, vor fi obligati sa se multumeasca cu inscrierea la pregatitoare.

S-ar zice romanii sunt deja obisnuiti cu schimbarea regulilor 'jocului' din Educatie, in timpul desfasurarii acestuia, dar ce se intampla acum pare ca este facut special pentru sicanarea parintilor si copiilor.

Asadar, la 29 februarie se incheie procedura de evaluare psihosomatica de care am pomenit, iar rezultatul evaluarii se comunica, in scris, parintilor.

Dupa nicio saptamana de la incheierea procedurii de evaluare, pe 5 martie va incepe prima etapa a inscrierii propriu-zise a copiilor in ciclul primar. Aceasta etapa va dura 11 zile si in acest interval vor fi inscrisi copiii pentru care care parintii solicita inscrierea la scoala de circumscriptie. In etapa 2 (20-27 martie 2012) vor fi inscrisi copiii pentru care parintii solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa etapa 1. In etapa 3 (23-25 aprilie 2012) sunt inscrisi copiii ce nu au fost inscrisi in etapa 2, dar nu au 'prins locuri'. In ultima etapa (2-9 mai 2012) sunt inscrisi copiii care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive.

Se poate constata ca cea mai importanta, din punctul de vedere al parintilor care ar prefera inscrierea copiilor la o anumita scoala -care nu este cea de circumscriptie- va fi etapa a doua. Pentru cazul in care cererea va fi mai bogata decat oferta, inscrierile se vor face pe baza unor criterii ce ii favorizeaza pe copiii cu probleme speciale si pe parintii – cadre didactice: 'a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap; b) existenta unui document care dovedeste ca elevul este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii; c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala; d) existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant; e) existenta unui frate/a unei surori a candidatului inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea'.

Ministerul Educatiei a stabilit ca 'unitatile de invatamant pot stabili criterii specifice, pe langa cele obligatorii de mai sus, in cazul in care exista mai multi copii care nu pot fi departajati de criteriile anterioare'. Cu precizarea, importanta, ca respectivele 'criterii specifice' nu constau in teste de cunostinte.

Inscrierea copiilor se va face in urma completarii de catre personalul scolii a unei fise-tip de inscriere, in prezenta parintilor. 'Nu este recomandata' prezenta copiilor in momentul inscrierii. Pentru completarea fisei-tip de inscriere parintele va depune o fotocopie a buletinului sau de identitate si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant. Pentru aceasta, parintele trebuie sa aiba asupra lui documentele in original. In situatia in care parintele opteaza pentru inscrierea copilului intr-o alta scoala decat scoala de circumscriptie, acesta va depune si documentele care dovedesc modul in care sunt indeplinite criteriile care permit departajarea.

Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I – an scolar 2012-2013



  • In ce clasa imi inscriu copilul in anul scolar 2012-2013?



  • R.: Pentru anul scolar 2012-2013 inscrierea la scoala a copiilor care trebuie sa inceapa invatamantul primar se face in functie de:

    • varsta copilului

    • participarea la gradinita

    • decizia parintilor, astfel:



  • Varsta copilului

    In ce clasa se inscrie*

    Cum se inscrie

    1.

    Are 7 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut inainte de 1 septembrie 2005)

    In clasa I

    Indiferent daca a fost sau nu a fost la gradinita

    2.

    Are 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006 inclusiv)

    In clasa I

    La solicitarea scrisa a parintelui/tutorelui legal instituit, daca:

  • frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare/pregatitoare pentru scoala

  • SAU

  • nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar evaluarea de catre experti a dezvoltarii copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I**

  • In clasa pregatitoare

    La solicitarea parintelui/tutorelui legal instituit si daca nu sunt indeplinite cerintele de mai sus pentru inscrierea in clasa I

    3.

    Are 6 ani impliniti intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012 (nascut intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, inclusiv)

    In clasa pregatitoare

    Daca parintele/tutorele legal instituit solicita in scris acest lucru si daca evaluarea de catre experti atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare**

    La gradinita, in grupa mare

    Daca parintele/tutorele legal nu doreste inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea dezvoltarii copilului de catre experti recomanda inscrierea la gradinita**

    *Inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor solutiona orice situatie in interesul educational al elevului si in limitele legii.

    **La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli, numita scoala de circumscriptie. Respectiva scoala va va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltarii copilului.



    2.In ce clasa se inscriu copiii care au cerinte educationale speciale?

    R. Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi inscrisi in invatamantul de masa sau in invatamantul special. Conform legii, in clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor/a tutorilor legali instituiti, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.



    3.Unde, cine si cand va face evaluarea dezvoltarii copilului?

    R. Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copilului, in cazul in care aceasta se impune, se va face sub coordonarea Centrului Judetean / al Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/ CMBRAE), la sediul acestuia sau in diferite zone ale judetului, pentru a facilita accesul parintilor si copiilor la evaluare. Evaluarea se va realiza de catre specialisti, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare (20-29 februarie 2012). Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui/tutorelui legal instituit care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat. La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli. Scoala de circumscriptie va va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copilului.



    4.La ce scoala poate merge copilul in anul scolar 2012-2013?

    R. La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli de circumscriptie, care are obligatia de a scolariza copilul, daca dumneavoastra solicitati scolarizarea la acea scoala. Trebuie sa stiti ca scolarizarea copilului se poate face si in alta unitate de invatamant decat cea la care este arondat domiciliul, daca solicitati acest lucru, in limita locurilor disponibile la acea unitate de invatamant. Daca la respectiva unitate de invatamant exista mai multe cereri decat locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenta si echitate, pe baza unor criterii clare. (Vezi alin. 8)



    5.Cum se face inscrierea copilului la o scoala cu predare in limba unei minoritati nationale?

    R. Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau in clasa I in unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale se face la fel cu inscrierea copiilor in celelalte unitati ale invatamantului de stat. In localitatile in care majoritatea unitatilor de invatamant sunt cu predare in limba romana si exista un numar mic de unitati de invatamant/sectii cu predare in limba unei minoritati nationale, comisiile judetene/comisia municipiului Bucuresti vor stabili circumscriptii scolare specifice pentru copiii care au ca limba materna limba respectiva. Daca intr-o localitate exista o singura unitate de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, atunci circumscriptia scolara specifica pentru copiii care au ca limba materna limba minoritatii respective cuprinde intreaga localitate. Aceste reglementari se aplica in mod similar pentru unitatile de invatamant cu predare in limba romana, din localitatile in care majoritatea unitatilor de invatamant sunt cu predare intr-o limba a minoritatilor nationale. Pentru unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, inscrierea copiilor apartinand minoritatii nationale respective se face in prima etapa de inscriere. In etapele urmatoare, pot participa la inscriere, pe locurile disponibile, copiii care au alta limba materna decat limba respectiva.



    6.Poate copilul meu sa mearga la alta scoala decat cea la care este arondata locuinta?

    R. Da. Puteti opta pentru o alta scoala decat cea la care sunteti arondat, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii (in perioada 20-27 martie).



    7.Unde depun dosarul?

    R. Dosarul cu toate documentele se depune la scoala la care solicitati inscrierea. Personalul specializat din scoala va procesa dosarul dumneavoastra. Este inutil sa depuneti mai multe dosare, la mai multe scoli, pentru ca procesarea este informatizata si aplicatia informatica nu va permite inscrieri multiple.



    8.Cum se va face departajarea copiilor care solicita inscrierea in alta scoala decat cea la care este arondat domiciliul, in situatia in care sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri disponibile?

    R. In situatia in care pentru o anumita scoala sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri disponibile dupa inscrierea copiilor din circumscriptia scolara respectiva, departajarea copiilor inscrisi se va face in raport cu urmatoarele criterii: a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap; b) existenta unui document care dovedeste ca elevul este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii; c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala; d) existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant; e) existenta unui frate/a unei surori a candidatului inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.

    Unitatile de invatamant pot stabili criterii specifice, pe langa cele obligatorii de mai sus, in cazul in care exista mai multi copii care nu pot fi departajati de criteriile anterioare. Este interzisa includerea printre criteriile specifice a oricaror tipuri de teste, examene, etc. Stabilirea criteriilor specifice se face la inceputul perioadei de inscriere si se anunta public. Modificarea lor ulterioara este interzisa.



    9.Cum imi inscriu copilul?

    R. Inscrierea copiilor se va face in urma completarii de catre personalul scolii a unei fise-tip de inscriere, in prezenta parintilor. Completarea fisei-tip de inscriere se face la secretariatul scolii la care sunteti arondat, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii. Completarea fisei-tip va dura aproximativ 10 minute. Procedura de inscriere este valabila si pentru inscrierea copiilor in unitatile de invatamant particular. Pentru completarea fisei-tip de inscriere parintele va depune o fotocopie a buletinului sau de identitate si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant. Pentru aceasta, parintele trebuie sa aiba asupra lui documentele in original. In situatia in care parintele opteaza pentru inscrierea copilului intr-o alta scoala decat scoala de circumscriptie, acesta va depune si documentele care dovedesc modul in care sunt indeplinite criteriile care permit departajarea. Dupa completarea de catre personalul scolii a fisei-tip de inscriere, parintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor.



    10.La inscriere, trebuie sa venim cu copilul?

    R. Nu. Prezenta copilului nu este nici necesara si nici recomandata.



    11. Cand imi inscriu copilul?

    R. Inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in etape succesive, dupa cum urmeaza:

  • Etapa 1 (5-16 martie 2012) - vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;

  • Etapa 2 (20-27 martie 2012) – vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa repartizarea copiilor din circumscriptia scolara a unitatii de invatamant solicitate;

  • Etapa 3 (23-25 aprilie 2012) — sunt inscrisi copiii care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri sau cei care nu au participat pana acum la nicio etapa de inscriere si, in aceasta etapa, solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;

  • Etapa 4 (2-9 mai 2012) — este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive.



  • 12. Cum voi afla rezultatul?

    R. Rezultatul va fi afisat la unitatea de invatamant la care ati depus cererea.



    13. Imi pot fi ceruti bani in momentul inscrierii copilului la scoala?

    R. Nu. Acest lucru este strict interzis in invatamantul de stat. Parintele/tutorele legal instituit nu trebuie sa plateasca nimic in momentul inscrierii copilului la scoala in invatamantul de stat. Solicitarea unor sume de bani sau a oricarui alt avantaj material este un abuz si puteti reclama acest lucru la telverde 0 800 801 100.

    14.Va fi testat copilul meu pentru inscrierea la scoala?

    R. Nu. Copilul nu va fi testat pentru inscrierea la scoala. La aceasta varsta, toti copiii au dreptul la un invatamant de calitate. Sunt strict interzise testarile sau alte metode de ierarhizare presupus valorica a copiilor.

    15. Ce va invata copilul meu?

    R. In clasa pregatitoare copilul dumneavoastra va invata prin metode adecvate varstei tot ceea ce ii este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregatiri fizice armonioase. Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe scolare realizate de cei mai buni specialisti si de resurse de invatare variate si adecvate varstei.



    16. Cine va preda la clasa pregatitoare?

    R. La clasa pregatitoare va avea dreptul de a preda, conform legii, orice cadru didactic care este calificat sa predea in invatamantul primar. Necesarul de cadre didactice va fi acoperit cu personal calificat. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor beneficia, inainte de inceperea anului scolar 2012-2013, de o formare specifica.



    17. In clasa pregatitoare copilul meu va primi note sau calificative?

    R. Pe parcursul clasei pregatitoare, copilul NU VA DA NICIUN TEST DE EVALUARE si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei (buline de diferite culori etc.). Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator/invatatoare. Din acest raport veti putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, nivelul utilizarii limbajului si disponibilitatile de comunicare ale copilului. Vi se vor mai furniza date privind nivelul capacitatilor de invatare si informatii privind atitudinea copilului fata de invatare. Acest raport va fi intocmit de catre un specialist (cadru didactic) pe baza observarii sistematice a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar.



    18. Cum va fi organizata sala de clasa?

    R. Sala de clasa va fi adaptata varstei copiilor in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I. Se vor utiliza resurse de invatare adecvate varstei copiilor.



    19. Unde ma informez suplimentar?

    R. Informatii suplimentare referitoare la inscrierea copiilor in clasa pregatitoare puteti afla gratuit:

    • Direct de la unitatile de invatamant, care sunt instruite in acest sens

    • Telefonic de la Inspectoratele scolare judetene si al Municipiului Bucuresti, la telverde.

    0 800 816 ABC (ABC – indicativ judet, de exemplu Bucuresti 021, Arad 257, Braila 239 etc.), Luni – Vineri, intre orele 9.00- 17.00.

    RESPONSABILII DIN CADRUL MECTS CARE VOR MONITORIZA SI VOR COORDONA ACTIVITATEA PRIVIND ORGANIZAREA CLASEI PREGATITOARE/CLASEI I

    Nr

    Nume si prenume

    Judetul

  • Monica Cristina Anisie

    Bucuresti

    Ilfov

  • Gabriela Droc

    Dambovita

    Salaj

  • Eugen Stoica

    Constanta

  • Alin Catalin Paunescu

    Bacau

  • Anca-Mariana Pegulescu

    Vrancea

  • Anca-Denisa Petrache

    Calarasi

    Ialomita

  • Catalin Pislaru

    Caras-Severin

    Sibiu

  • Sorin Trocaru

    Giurgiu

    Tulcea

  • Traian Saitan

    Neamt

  • Viorica Preda

    Suceava

  • Sorin Giurumescu

    Arad

    Bihor

  • Daniela Bogdan

    Maramures

    Prahova

  • Mina-Maria Rusu

    Botosani

    Iasi

  • Manuela-Delia Anghel

    Alba

  • Adrian Braescu

    Mures

    Satu Mare

  • Doru Dumitrescu

    Valcea

  • Mihaela Tania Sandu

    Timis

  • Gheorghe Felea

    Braila

  • Liana Maria Mitran Dutu

    Cluj

  • Constantin Popescu

    Olt

  • Marinica Stoian

    Hunedoara

    Vaslui

  • Dragos Ionel Cosma

    Dolj

    Gorj

  • Megdonia Paunescu

    Mehedinti

  • Alina Milena Moisescu

    Brasov

  • Nusa Dumitriu - Lupan

    Covasna

    Harghita

  • Daniela Calugaru

    Buzau

  • Catalina Chendea

    Teleorman

  • Rodica Diana Cherciu

    Arges

  • Gabriela Dragan

    Galati

    Bistrita-Nasaud

    ×
    Subiecte în articol: inscriere clasa pregatitoare i 2012