x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă tulpină Covid care combină omicron și delta a fost depistată în Cipru. 25 de persoane sunt infectate cu "Deltacron"

O nouă tulpină Covid care combină omicron și delta a fost depistată în Cipru. 25 de persoane sunt infectate cu "Deltacron"

09 Ian 2022   •   08:53
O nouă tulpină Covid care combină omicron și delta a fost depistată în Cipru. 25 de persoane sunt infectate cu "Deltacron"

Un cercetător din Cipru a descoperit o tulpină de coronavirus care combină variantele delta și omicron, a anunțat Bloomberg News.

Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina "deltacron", din cauza semnăturilor genetice asemănătoare cu omicron în cadrul genomului delta, potrivit Bloomberg.

Până în prezent, Kostrikis și echipa sa au descoperit 25 de cazuri de virus. Este încă prea devreme pentru a spune dacă există mai multe cazuri sau ce impact ar putea avea.

"Vom vedea în viitor dacă această tulpină este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala" față de cele două tulpini dominante, delta și omicron, a declarat Kostrikis într-un interviu acordat postului Sigma TV. El crede că omicron va depăși și deltacron, a adăugat el.

Cercetătorii și-au trimis concluziile săptămâna aceasta către GISAID, o bază de date internațională care urmărește virușii.

Varianta deltacron vine în timp ce omicron își continuă răspândirea rapidă în întreaga lume, provocând o creștere a cazurilor de Covid-19. Statele Unite raportează o medie de șapte zile de peste 600.000 de cazuri noi zilnic, potrivit unei analize CNBC de vineri a datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Aceasta reprezintă o creștere de 72% față de săptămâna precedentă și un record în pandemie.

Numele științific al noii variante nu a fost încă anunțat

Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipandelas, a declarat sâmbătă că noua variantă nu este un motiv de îngrijorare în acest moment și i-a felicitat pe cercetătorii ciprioți care au descoperit noua variantă.

„Cercetarea inovatoare și descoperirile echipei conduse de dr. Kostrikis ne fac mândri de oamenii noștri de știință, deoarece această cercetare plasează Ciprul pe harta internațională atunci când vine vorba de lupta împotriva problemelor din domeniul sănătății”, a spus Hadjipandelas, potrivit Cyprus Mail. Ministerul Sănătății din Cipru intenționează să anunțe mai multe informații despre noua variantă într-o conferință de presă la începutul săptămânii. Numele științific al noii variante nu a fost încă anunțat.

Anunțul despre noua variantă de coronavirus vine la doar o săptămână după ce o nouă variantă de coronavirus, B.1.640.2, a fost descoperită în Franța. Experții au afirmat că nu pare să fie un motiv de îngrijorare.

×
Subiecte în articol: Deltacron omicron delta tulpină nouă