Klara Marcus, fostă Klara Schongut, s-a născut de Revelion, în 1913, în Sighetul Marmaţiei. S-a născut la “zi mare”, cum se zice, destinul său fiind unul aparte. În august 1942, Klara a fost deportată într-un ghetou evreiesc din Budapesta, Ungaria, unde a început să lucreze într-o fabrică de umbrele.
În anul de graţie 2014, în prag de An Nou, Klara Marcus, născută în România, ajunge în paginile mai multor publicaţii occidentale. Supravieţuitoare a lagărului morţii, Auschwitz, pentru că nu mai rămăsese gaz în camera de gazare, Klara Marcus va împlini în curând 101 ani, relatează New York Post, Daily Mail şi Daily Express.
În 1944 a fost trimisă în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde au fost ucise cel puţin 1,1 milioane de persoane. Avea 30 de ani şi a fost nevoită să se dezbrace şi să meargă printre sute de femei spre camera de gazare. Dar a supravieţuit.
“Dumnezeu m-a vegheat în acea zi”
“Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare”, a povestit Marcus.
“Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi”, a continuat fosta deţinută de la Auschwitz.
Lagărul morţii din sudul Poloniei, cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, a devenit locul emblematic de implementare a ceea ce s-a numit “soluţia finală”, un element major în punerea în practică a Holocaustului.
Ales dintr-un motiv anume
Unul dintre motivele pentru care a fost aleasă această localitate îl constituie faptul că era un nod de cale ferată foarte dezvoltat, având 44 de linii paralele, ceea ce uşura transportul unui număr mare de evrei şi alte naţionalităţi din întreaga Europă. Când au fost întrebaţi de ce au înfiinţat acest lagăr, naziştii au spus că este singura măsură aptă să asaneze această lume de elementele ei “precare”.
“Ajunsă în libertate, am reuşit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia”, mărturiseşte Klara Marcus, care nu a reuşit să îşi mai vadă rudele.
A sărutat drapelul României
În prag de sărbători, Anton Rohian, prefectul judeţului, a onorat centenarii din Maramureş, oferindu-le personal Diplome de Excelenţă, flori, daruri şi drapelul României, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru mai bine de un secol de viaţă în onestitate şi credinţă, scrie publicaţia Sigheteanul.
Rohian a ajuns şi la Klara Marcus, care la 1 ianuarie 2015 va împlini 101 ani, notează presa internaţională. “V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru a vă mulţumi că v-aţi întors în Maramureş după toate prin câte aţi trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut'', a afirmat Rohian”, citat de Daily Express.
Sărutând drapelul românesc, Marcus, o femeie măruntă, marcată fizic de trecerea anilor, păstrând însă tinereţea spiritului, generozitatea şi bucuria sinceră cu care-şi trăieşte fiecare clipă, a spus: “Am trecut prin experienţe teribile în viaţa mea, dar acesta este un moment minunat”.