O tonă de gălbenuş de ou lichid care avea urme de insecticid de tip Fipronil, care este toxic şi posibil cancerigen pentru oameni, a fost confiscată în Timişoara de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş (DSVSA). Gălbenuşul de ou provenea dintr-un import din Germania. Până în prezent opt ţări europene au fost afectate de scandalul ouălor contaminate cu insecticidul a cărui folosire este interzisă în apropierea animalelor destinate consumului.
Cele 1.000 de kilograme de gălbenuş au fost depistate după o acţiune realizată în urma alertei lansate în Europa în ceea ce priveşte produsele avicole care au fost contaminate cu Fipronil, potrivit unui comunicat al DSVSA. Gălbenuşul de ou, care ar fi trebuit să fie folosit de o fabrică de îngheţată din Timişoara, a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit. Produsul nu a apucat să fie folosit. Potrivit DSVSA, gălbenuşul va fi incinerat, iar structurile din toate judeţele vor rămâne în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. Fipronilul este un insecticid care poate afecta oamenii dacă este ingerat în cantităţi mari. Produsul este interzis în cazul animalelor destinate consumului uman. O anchetă a arătat, însă, că Fipronilul a fost introdus ilegal într-un alt insecticid comercializat în Olanda şi care avea aviz de folosire pentru contracararea acarienilor roşii care afectează păsăretul. În felul acesta, substanţa era mult mai eficientă decât alte produse care respectau indicaţiile legale. Insecticidul a fost utilizat de peste 700 de ferme avicole din Olanda, una dintre cele mai mari exportatoare de ouă din Europa. După descoperirea urmelor de Fipronil, milioane de ouă au fost retrase din magazine în Germania, Belgia sau Marea Britanie. "Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene trimis către toate statele membre. ANSVSA a anunţat că se află în contact permanent cu crescătorii de păsări din România privind situaţia ouălor contaminate cu Fipronil. "ANSVSA desfăşoară, deja, activităţi de control, în mod randomizat, în fermele avicole din ţară. ANSVSA monitorizează atent această situaţie şi va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil", a comunicat instituţia.
Doi directori ai companiei olandeze Chickfriend au fost arestaţi în Olanda, fiind suspectaţi că ar fi aplicat Fipronilul în insecticidele vândute fermelor avicole. Ouă contaminate au fost găsite în Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.
Fipronilul este folosit împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, dar nu poate fi utilizat legal în preajma animalelor de consum