x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O zi verde

O zi verde

de Alexandru Nastase    |    14 Feb 2008   •   00:00
O zi verde

SFATURI ● Ecologia, la îndemâna oricui
Oamenii pentru care încălzirea globală şi epuizarea rapidă a resurselor reprezintă o problemă au la îndemână câteva metode simple pentru a duce o viaţă "verde". Citiţi astăzi despre ce puteţi face la serviciu, acasă şi atunci când conduceţi.


SFATURI ● Ecologia, la îndemâna oricui
Oamenii pentru care încălzirea globală şi epuizarea rapidă a resurselor reprezintă o problemă au la îndemână câteva metode simple pentru a duce o viaţă "verde". Citiţi astăzi despre ce puteţi face la serviciu, acasă şi atunci când conduceţi.


Ecologia nu înseamnă schimbarea totală a modului de viaţă. În România, la televiziuni apar o serie întreagă de indivizi care promovează modul de viaţă ecologist. Ne sfătuiesc plini de zel să nu mai cumpărăm ziare şi reviste pentru că omorâm copacii, să mergem numai cu bicicleta sau să ieşim din când în când şi să curăţăm pădurile din jurul localităţilor unde locuim. Adevărul este că aceştia sunt doar nişte neaveniţi care habar nu au despre ce vorbesc. A-ţi păsa de mediu şi a trăi "verde" înseamnă să fii mai responsabil şi a lua doar nişte măsuri simple, care să nu îţi dea peste cap modul de viaţă.


LA SERVICIU. Pentru că cei mai mulţi dintre noi petrecem mare parte a timpului la serviciu, iată câteva lucruri extrem de simple, pe care fiecare le poate face. În primul rând, închideţi lumina când plecaţi acasă. De asemenea, închideţi calculatorul, monitorul, imprimanta şi celelalte aparate. În majoritatea birourilor din România, acest lucru nu se respectă. Vara, când folosiţi aerul condiţionat, nu setaţi o temperatură foarte joasă. Mulţi dintre noi au tendinţa să stabilească pe telecomandă temperatura de 20 de grade Celsius sau chiar mai puţin. Temperatura de 26 de grade e suficient de plăcută, iar aparatul de aer condiţionat "munceşte" şi consumă mai puţin. Nu printaţi decât atunci când este necesar. Dacă notiţele nu sunt oficiale, puteţi folosi pentru a nota hârtie care deja a fost printată. Un alt lucru care se poate face este strângerea tuturor hârtiilor de care nu mai este nevoie şi predarea lor către o firmă specializată în colectarea de hârtii. Există foarte multe şi în România şi o fac gratis. Nu trebuie decât voinţă şi interes. De asemenea, atenţie la robienetele lăsate deschise! Nu în ultimul rând, cereţi firmei de catering care vă aduce mâncarea la prânz să o aducă în materiale reciclabile. Deşi plasticul este perfect reciclabil, doar 90% din masele plas-tice ajung la gunoi şi nu sunt refolosite!


ACASÅ. Lucrurile pe care le puteţi face acasă se referă tot la economia de energie electrică. Stingeţi lumina când ieşiţi din cameră, nu lăsaţi calculatorul deschis tot timpul şi – foarte important – nu lăsaţi televizorul în stand-by. În felul ăsta, aparatul consumă aproape la fel de multă energie ca atunci când este deschis. Nu ţineţi în priză telefonul după ce acesta s-a încărcat. Nu lasaţi încărcătorul în priză. Spălaţi de câte ori puteţi cu programul de 30 de grade al maşinii de spălat. Mergeţi la supermarket cu pungi de acasă. Evitaţi produsele naturale ambalate în plastic (de exemplu fructele).


ÎN TRAFIC. Conduceţi, atunci când traficul o permite, cu 50-60 kilometri/oră. Vitezele excesive produc emisii multe. Folosiţi echilibrat aerul condiţionat. Verificaţi periodic maşina. Autoturismele uzate produc mult mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Mergeţi cât posibil pe jos şi cu mijloacele de transport în comun.


×
Subiecte în articol: verde!