Aflati in pragul unei noi legislaturi, parlamentarii puterii sunt constienti ca se vor confrunta cu o innoire a listelor, comandata de la centru, si au inceput deja sa isi pregateasca âplanul B".
CAMELIA IONESCU
Una dintre institutiile vizate pentru a da un loc de munca alesilor care nu vor mai fi pe liste este Curtea Constitutionala, iar optiunea este avantajoasa pentru ca mandatul de judecator al Curtii este de noua ani, nu de doar patru, precum cel pentru Parlament. Anul acesta expira trei mandate la Curtea Constitutionala, pentru care fac nominalizari Senatul , Camera Deputatilor si Presedintia. Se elibereaza inclusiv mandatul de presedinte al Curtii Constitutionale, pentru care, de obicei, propunerea o face seful statului. Presedintele Ion Iliescu l-a numit deja, printr-un decret publicat in Monitorul Oficial, pe Acsinte Gaspar, actualul ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul in functia de judecator la Curtea Constitutionala. Conform decretului, mandatul lui Gaspar la Curtea Constitutionala incepe la 8 iunie 2004 si are o durata de noua ani. Pentru a prelua postul de judecator la Curtea Constitutionala, Gaspar isi va da demisia din functia de ministru si va renunta la mandatul de deputat.
Recompensat
Si mandatul cuvenit Senatului s-a alocat deja, pentru el fiind nominalizat secretarul comisiei juridice, pesedistul Ion Predescu. Predescu a implinit deja 77 de ani si nu se inscrie in âobiectivul" pesedist de a avea mai multi tineri si femei pentru Parlament, dar este unul dintre cei mai vechi parlamentari ai social democratilor si nu poate fi lasat pe drumuri. Asa ca va parasi Senatul din iunie pentru Curtea Constitutionala, unde va fi judecator noua ani. Astfel, pesedistul evita probleme de genul acelora pe care le-a avut la alegerile din 2000, cand a fost detronat din prima pozitie a listei de la Gorj de Adrian Paunescu, impus de la centru.Citește pe Antena3.ro