x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oboseală cronică la elevi

Oboseală cronică la elevi

12 Apr 2008   •   00:00
Oboseală cronică la elevi

Tot mai mulţi elevi suferă de tulburări de somn, anxietate şi dezechilibre metabolice din cauza suprasolicitării. Programul foarte încărcat, obiectele de studiu prea dificile, volumul mare de teme, coroborate cu micşorarea timpului acordat odihnei şi relaxării afectează sănătatea copiilor. Mureş este primul judeţ din ţară în care ora de începere a cursurilor este fixată oficial de Prefectură.

Tot mai mulţi elevi suferă de tulburări de somn, anxietate şi dezechilibre metabolice din cauza suprasolicitării. Programul foarte încărcat, obiectele de studiu prea dificile, volumul mare de teme, coroborate cu micşorarea timpului acordat odihnei şi relaxării afectează sănătatea copiilor. Mureş este primul judeţ din ţară în care ora de începere a cursurilor este fixată oficial de Prefectură.

 

 

Ultimul studiu al Institutului de Sănătate Publică Bucureşti (ISPB), realizat în 2007, arată că, din cauza suprasolicitării, tot mai mulţi elevi suferă de tulburări de somn, cefalee, anxietate, simptome care preced patologiilor psihice.

 

 

CAUZE. Concluziile cercetării ISPB sînt alarmante: 58% dintre elevii din ciclul gimnazial manifestă o oboseală psihică foarte mare. Din acest motiv, copiii se plîng de cefalee, dureri oculare şi tulburări de somn. Printre cauzele incriminate de elevi în apariţia suprasolicitării şcolare se numără obiectele de studiu prea dificile din curricula de învăţămînt, volumul mare de teme, precum şi timpul insuficient de odihnă. Potrivit studiului, timpul ce este alocat pregătirii lecţiilor acasă depăşeşte patru ore pe zi pentru 16,4% dintre elevi, trei-patru ore pe zi pentru 47,2% dintre elevi şi 36,4% alocă învăţării una-două ore pe zi. Totodată, volumul mare de teme necesită o activitate susţinută chiar şi în zilele de sîmbătă şi duminică, 17% dintre elevii chestionaţi alocînd mai mult de patru ore pentru pregătirea lecţiilor. Mai mult, din cauza volumului şi a dificultăţii acestora, pregătirea temelor pentru acasă necesită ajutorul părinţilor pentru 41% dintre elevi. Autorii studiului subliniază faptul că la apariţia oboselii contribuie şi nerespectarea normelor igienico-sanitare privind întocmirea orarului şcolar, prin nerespectarea pauzelor cu prelungire.

 

 

Tot în cadrul studiului se arată că un copil aflat la gimnaziu poartă, de regulă, un ghiozdan cu o greutate de cel puţin opt kilograme, iar în zilele în care programul prevede ore de sport sau desen, greutatea creşte la 12 kilograme. Toate acestea au efecte nocive asupra sistemului osteoarticular al elevului. Folosirea excesivă a materialelor auxiliare (caiete ale elevului, portofolii proprii, dosare cu fişe biografice, alte cărţi decît manualul, culegeri) constituie atît o cauză a surmenajului, cît şi a solicitării fizice produse de greutatea ghiozdanului.

 

 

INEDIT. Primul judeţ în care s-au luat măsuri este Mureş. Astfel că elevii din învăţămîntul mureşean nu vor mai merge la şcoală înainte de ora 8:00 şi după ora 19:00. Prefectul Ciprian Dobre a emis în acest sens un ordin care a fost comunicat instituţiilor de învăţămînt. Documentul a fost elaborat pe baza unor studii care au demonstrat că elevii au nevoie de nouă ore de somn şi că nici cei mici nu s-au adaptat la schimbarea orară. Mureşul este primul judeţ în care ora de începere a cursurilor este fixată oficial. “Noi am organizat încă de anul trecut o serie de dezbateri pe aceste teme. Programa foarte încărcată, oboseala psihică, starea de epuizare reprezintă o serie de probleme cu care se confruntă elevii în ziua de azi. De aceea am dispus prin ordin ca din 14 aprilie ora de începere a cursurilor să fie 8:00, cel mai devreme, iar ora 19:00 am declarat-o oră de încetare a oricărui curs la seriile ce învaţă după-amiază. Am luat aceste măsuri pe baza studiilor referitoare la supraîncărcarea orarului elevilor şi recomandărilor făcute de specialişti. Un copil trebuie să doarmă minimum nouă ore pe zi, un copil are nevoie de odihnă. Cred că este foarte important ca tot ce facem în această ţară să fie în interesul copilului. Trebuie creat un sistem care să apere elevii”, ne-a declarat Ciprian Dobre, prefectul judeţului Mureş.

 

 

 

 

Sfaturile medicului

 

 

Este cunoscut faptul că medicii recomandă copilului să respecte cu stricteţe orele de somn. Unui şcolar din clasele mici nu îi sînt suficiente opt ore pentru odihnă. Copiii de clasa I (6-7 ani) au nevoie de 10-11 ore de somn. La această vârstă, ei nu mai trebuie să doarmă în timpul zilei, dar, pentru a fi eficienţi la şcoală, este recomandat să se odihnească aproximativ o oră după ce vin de la cursuri, chiar dacă ascultă muzică sau urmăresc programul preferat la televizor. Pe măsură ce copilul creşte, scade numărul orelor de odihnă: la 9 ani – zece ore, la 12-13 ani – nouă ore, iar după 15 ani, opt ore. “Ca medic, recomand începerea programului de dimineaţă. Este de preferat ca elevii să meargă la şcoală numai în primele ore ale zilei. După terminarea cursurilor recomand o mică plimbare, să nu uităm că expunerea la soare stimulează în mod natural pielea pentru a produce vitamina D. Când ajunge acasă, elevul trebuie să doarmă o oră, după care să-şi facă temele. O altă problemă cu care se confruntă elevul zilelor noastre este greutatea ghiozdanului. Un elev de cîţiva anişori este obligat să care o greutate de şapte-opt kilograme zilnic. Sînt prea multe manuale. Dacă şcolile ar avea dulăpioare, copiii nu ar mai fi nevoiţi să “plimbe” cărţile de acasă la şcoală şi invers”, ne-a declarat doctor Mădălina Olimid, medic de familie.

×
Subiecte în articol: scoala elevii elevi