x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei 1 mai 2004

OBSERVATOR - Stirile zilei 1 mai 2004

01 Mai 2004   •   00:00

Opera a lui Brancusi expusa la New York

O expozitie Brancusi ce se va deschide la 11 iunie, la Muzeul Guggenheim din New York, va include o sculptura din seria „Muzelor adormite", care reprezinta, pentru curatorii citati de cotidianul The New York Times, o veritabila descoperire. In cadrul expozitiei „Constantin Brancusi: The Essence of Things" va fi prezentata o lucrare din marmura atribuita sculptorului roman si numita „Muza adormita III/IV" de catre Friedrich Teja Bach, profesor de istoria artei care s-a ocupat de catalogul evenimentului, a relatat ieri The New York Times, citat de Mediafax. Sculptura nu a mai fost expusa public niciodata.

Locuinta unor romani, tinta a unui atac rasist

Locuinta a patru romani aflati la munca in orasul irlandez Ballymenna a fost tinta unui atac rasist, relateaza Ballymenna online, citat de Mediafax. Atacul a avut loc duminica dimineata, in intervalul orar 4:00-5:00, cand agresorii au turnat benzina prin cutia postala. Un purtator de cuvant al politiei irlandeze a confirmat ca incidentul este tratat ca o actiune „motivata rasial". Casa mai fusese vizata de atacuri rasiste. Intr-un atac comis anterior, conducta de incalzire centrala a locuintei a fost taiata.

Risipa de munitie pentru un scandalagiu

Un barbat care a provocat un scandal intr-un magazin din Videle a fost imoblizat de politisti dupa ce au tras 23 de focuri de avertisment, el fiind arestat apoi preventiv pentru 29 de zile, pentru ultraj si distrugere, informeaza Mediafax. Politistii au fost sesizati joi ca un barbat a provocat scandal intr-un magazin din oras. La fata locului, politistii l-au identificat pe Antonel A., dar nu l-au imobilizat, din cauza mai multor persoane care s-au adunat in jurul lui. Scandalagiul a inceput sa-i imbranceasca si sa-i ameninte pe politisti. Politistii au cerut sprijinul Grupei de Interventie Rapida a Politiei si l-au imobilizat pe barbat dupa ce au tras 23 de focuri de avertisment.

Soseaua Bacau - Onesti, blocata de un TIR

Drumul National 11 Bacau - Brasov a fost blocat ieri dimineata, chiar in centrul comunei bacauane Livezi, din cauza rasturnarii unui TIR inmatriculat in Germania, ce a derapat intr-o curba ca urmare a vitezei foarte mari cu care venea dinspre Onesti. Autovehiculul a antrenat in accident si un autoturism Opel, al carui sofer a incercat sa evite camionul, dar, izbindu-se de malul santului lateral al soselei, a fost proiectat in remorca TIR-ului. Cei doi conducatori auto nu au fost raniti grav. Din cauza blocarii circulatiei s-au creat cozi de masini de 2-3 km.

UREX, decuplata de la energia electrica

Electrica a intrerupt ieri furnizarea cu energie electrica a UREX Rovinari din cauza datoriei de peste 2 miliarde de lei pe care uzina din Rovinari o are fata de furnizorul de curent. Liderul de sindicat, Vasile Gosa, spune ca ieri au avut nevoie de energie electrica, pentru ca au fost incasate cateva miliarde de lei pentru salarii, iar Contabilitatea trebuia sa intocmeasca statele de plata. „Am apelat la conducerea Electrica, care a dat dovada de intelegere si a dat drumul la curent pentru a putea sa ne luam salariile. Apoi vor taia curentul si pana cand nu vor fi achitate datoriile, nu vor da drumul", a declarat Vasile Gosa. (Gabriela Mladin)

Delfin esuat pe faleza Cazinoului

Doi elevi, membri ai organizatiei ecologiste Mare Nostrum, au descoperit ieri un delfin mort, esuat printre stabilopozii digului de protectie de pe faleza Cazinoului din Constanta. Directorul executiv al organizatiei, Lucian Ionescu, a declarat pentru Rompres ca acesta este cel de-al treilea exemplar de delfin descoperit mort in ultimele zece zile, pe litoralul romanesc al Marii Negre, de voluntarii organizatiei.

Viza pentru Italia, doar de la Bucuresti

Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Italia trebuie sa obtina, in mod obligatoriu, o viza de lucru eliberata de Ambasada Republicii Italiene in Romania, precizeaza MAE, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, au fost semnalate Ambasadei Romaniei la Roma, in ultima perioada, frecvente cazuri in care cetateni romani ajung in Italia, prin intermediul unor firme de intermediere a fortei de munca, fara respectarea procedurilor legale. In aceste situatii, nu exista posibilitatea obtinerii permisului de sedere.

Promotie pentru PSD

Cu o majoritate zdrobitoare, consilierii din Galati au aprobat asocierea consiliului municipal cu firma TV Galati SA, in vederea amplasarii unui numar de 30 de panouri publicitare pe domeniul public. Panourile sunt destinate, potrivit consilierului PUR Eugen Gavan, campaniei electorale: TV Galati este televiziunea "de partid" a PSD, la care actionarul majoritar este Florin Paslaru, director la Administratia Domeniului Public si mana dreapta a presedintelui organizatiei judetene PSD, ministrul Dan Nica. Consiliul a aprobat pretul de 25 USD/panou/luna. La aceeasi sedinta s-a decis ca alte doua firme de publicitate sa plateasca aproape de trei ori mai mult, adica 70 USD/panou/luna. (Iulian Voicu)

Inaugurare cu schele si moloz

Facultatea de Teologie din Alba-Iulia si-a deschis portile in mod oficial. Momentul a fost asteptat de preotii si seminaris tii ortodocsi timp de 10 ani, de cand se lucreaza aproape neintrerupt la acest sediu. Data la care Arhiepiscopia a sperat sa poata finaliza noul sediu a fost stabilita pentru 26 aprilie, cand institutia avea planificat un simpozion international. Eforturile financiare si rugile n-au fost suficiente, caci la inaugurare muncitorii trudeau de zor, ce-i drept, la spatele cladirii. (Diana Gutu)

Turianu calca pe BEC

Vicepresedintele Partidului Democrat, Corneliu Turianu, sustine ca Biroul Electoral Central (BEC) nu respecta Legea electorala. Corneliu Turianu a explicat ieri ca, dupa ce BEC a analizat ordonanta de urgenta privind cresterea transparent ei in exercitarea demnitatilor si functiilor publice, ocazie cu care au fost formulate doua puncte de vedere, presedintele BEC, Petre Similean, a emis o circulara care nu cuprinde si opinia separata a reprezentantilor PD, PNL, PUR si PRM. Circulara, adresata Birourilor Electorale Judetene, informeaza ca declarat iile de avere se depun la Biroul Electoral de Circumscriptie o data cu declaratia de acceptare a candidaturii. (Rompres)

Candidatii nu vor declara daca au facut politie politica

Persoanele care candideaza la alegerile locale pentru functia de consilier local nu trebuie sa dea declaratii pe proprie raspundere ca au facut sau nu politie politica, a precizat ieri presedintele BEC, Petre Similean. Aceasta obligatie va reveni doar consilierilor locali candidati la functia de viceprimar. Petre Similean a mai spus ca hotararea BEC privind interpretarea prevederilor legii accesului la propriul dosar a fost transmisa pentru a fi publicata in Monitorul Oficial. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: observator