x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 28 mai 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 28 mai 2004

28 Mai 2004   •   00:00

Ambasada americana va fi inchisa luni

Ambasada SUA va fi inchisa luni, 31 mai 2004, cu ocazia U.S. Memorial Day ( ziua in care americanii isi comemoreaza eroii cazuti la datorie, in serviciul natiunii). Operatiunile la ambasada vor fi reluate marti, 1 iunie 2004.

Cu plugul pe teren minat

Un barbat din comuna valceana Mateesti, in timp ce-si ara pamantul, a descoperit un proiectil ingropat in pamant. Lama plugului a izbit in obuz si doar norocul a facut ca acesta sa nu explodeze. Stamate Cojanu a anuntat imediat Politia orasului Berbesti. Politistii sositi la fata locului au scos la suprafata un segment de proiectil avand dimensiunea de 25 de centimetri si diametrul de 20 de centimetri, ruginit si plin de pamant. Imediat, au fost anuntati specialistii de la Protectia Civila, care vor va face o ancheta in acest caz. (Octavian Herta)

Procurorii verifica procurorii

Procurorii inspectori din cadrul Parchetul Curtii de Apel Craiova verifica intentiile avute de fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Gheorghe Roibu (foto), atunci cand a fortat-o pe procurorul Janeta Cosmulescu sa se prezinte in instanta la dosarul de revizuire privind nevinovatia lui Marcel Tundrea. In urma cu 12 ani, Cosmulescu ceruse condamnarea lui Tundrea la pedeapsa maxima. Prima masura luata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, in urma celor intamplate a fost schimbarea procurorului Roibu din functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Gabriela Mladin

Directori BCR cercetati de PNA

Octavian Dospinescu, directorul sucursalei bancii din Moinesti, Manuela Comanescu, contabil-sef al aceleiasi institutii, precum si Georgica Burghelea, directorul agentiei din Buhusi si Dobrita Armasu, contabil-sef la agentia din acelasi oras sunt cercetati penal de procurorii PNA pentru acordarea de credite ilegale in valoare de aproape 200 de miliarde de lei catre sase societati comerciale. Cercetarile intreprinse de procurori au stabilit ca cei sase administatori au fost ajutati sa obtina creditele si sa le utilizeze in alte scopuri de alti noua administratori, unii dintre ei fiind de mai multa vreme in atentia Parchetului Anticoruptie. (Cezara Duta)

Politisti campioni

Agentul Iulian Gheba (28 de ani), politist de frontiera din judetul Tulcea, a devenit campion european Kempo (arte martiale practicate intr-un stil exterm de dur) la Full Contact si Knock Down. In acelasi timp, doi politisti din Capitala, au ocupat locuri fruntase in maratonul Tour du Pais de Caux din Normandia, Franta. Agentul principal Danut Cernat si agentul sef adj. Stefan Oprina, din cadrul Serviciului de Politie pentru Interventie Rapida, au ocupat locul patru la maratonul francez. (Eduard Pascu)

Cel mai mare vitraliu din lume

Pictorul valcean Gheorghe Dican ar putea intra in Cartea Recordurilor cu cel mai mare vitraliu pictat pe o cupola. Vitraliul masoara 142 metri patrati, se afla la o distanta de 30 metri de sol si a fost executat in sase luni. Costul realizarii lui se ridica la 30 mii euro, lucrarea fiind de fapt cupola noului sediu al Bibliotecii Judetene Valcea. Gheorghe Dican si-a propus lucrarea pentru Cartea Recordurilor, aceasta fiind, dupa stiinta lui, cel mai mare vitraliu pe cupola din lume. Pictorul a trimis celor de la Guinness Book o scrisoare acum trei saptamani si asteapta o echipa de experti care sa autentifice unicitatea lucrarii. (Octavian Herta)

Csibi Istvan, ingropat in dosare

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, cercetat pentru mai multe infractiuni violente, va fi trimis in judecata in alte doua dosare penale, a declarat ieri procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Targu-Mures, Dan Petru. Cauzele noi pentru care va fi judecat afaceristul se refera la ultrajul asupra unui paznic si la lipsire de libertate, distrugere si ultraj contra bunelor moravuri. Procurorii au redeschis peste 20 de dosare pe care Istvan le-a avut in timp si care au fost ingropate de autoritati, a sustinut Dan Petru. Istvan este judecat deja pentru tentativa de omor. (Miruna Pasa)

Clinica privata intr-o unitate sanitara publica

Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Polizu din Bucuresti va fi prima unitate sanitara publica din Romania in care va functiona o clinica privata, cu o micromaternitate, dar si departamente pentru alte specialitati medicale, a anuntat ieri Ovidiu Branzan, ministrul Sanatatii. Potrivit ministrului, concesiunea a fost acordata Centrului Medical Romar, care a oferit Guvernului o taxa anuala de 72.111 euro. Prin incasarea taxei, Guvernul va primi pe durata concesiunii, 25 de ani, 1,8 milioane euro, bani care pot fi folositi de Ministerul Sanatatii pentru imbunatatirea serviciilor de sanatate, sustine Branzan.

Doi judecatori exclusi din magistratura

Doi judecatori au fost exclusi ieri din magistratura prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii, dar solutia poate fi contestata la instanta suprema, a declarat ieri secretarul general al CSM, Dan Lupascu. Lui Marius Suciu, judecator la Tribunalul Mures i s-a imputat intarzierea a peste 70 de hotarari, neglijenta in redactarea acestora si plecari din instanta in timpul orelor de program. Suciu a mai fost sanctionat o data cu excluderea din magistratura, dar contestatia sa se afla acum pe rolul Inaltei Curti. Judecatorului Ivanciuc i s-a imputat intarzierea a 69 de sentinta, absenta nemotivata timp de o luna si refuzul de a intocmi opt minute de sedinta. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator