x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

25 Mar 2004   •   00:00
Bulgarii au voie sa traga in spatiul aerian romăn

Bulgaria va avea voie sa traga asupra unor avioane care ameninta centrala nucleara de la Kozlodui, chiar daca acestea se afla in spatiul aerian al Romăniei, transmite Mediafax citănd site-ul BNN. Decizia a fost luata de ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Svinarov, impreuna cu omologul sau romăn, Ioan Mircea PaÂşcu. Bulgaria considera ca centrala, situata pe Dunare, la frontiera romăno-bulgara, este o eventuala tinta in cazul unui atac terorist. Mai multe unitati de aparare antiaeriana protejeaza instalatia de potentiale atacuri. (Lucian Florea)

Protest in fata Ambasadei Japoniei

O parte dintre angajatii fabricii de rulmenti Koyo Alexandria au protestat ieri in fata Ambasadei Japoniei in Bucuresti, in contextul conflictului dintre administratie si sindicate. Nemultumirile angajatilor sunt legate de neacordarea tichetelor de masa si de nivelul mic al salariilor. Marti, 200 de sindicalisti ai societatii din Alexandria au intrat in greva foamei, avand la dispozitie un echipaj care sa le asigure asistenta medicala. Angajatii de la Koyo au intrat in greva generala in 9 martie. (Cristian Petru)

50 de milioane pentru defaimarea primarului

O ziarista de la publicatia Âştirea din Slobozia a fost condamnata de Judecatoria din municipiu sa plateasca daune morale de 50 de milioane de lei pentru ca l-a criticat intr-un articol pe fostul primar al oraÂşului, Ioan Pinter, transmite Rompres. DeÂşi primarul a decedat in timpul derularii procesului, nevasta acestuia a continuat actiunea si a solicitat despagubiri de 1 miliard de lei. Ziarista Ionica Ghinea va plati si o amenda administrativa de 5 milioane de lei. (Lucian Florea)

Casa Lovinescu, redeschisa

Casa in care a locuit Eugen Lovinescu intre 1938 si 1943 si in care s-au tinut, pana in 1946, sedintele Cenaclului Sburatorul, a fost redeschisa marti, cu ajutorul Fundatiei Humanitas-Aqua Forte, care a primit locuinta sub forma de donatie din partea fiicei criticului literar, Monica Lovinescu. Apartamentul din Bucuresti - Kogalniceanu 49 - si-a inceput o viata noua, urmarind trei proiecte culturale: reluarea traditiei de cenaclu literar, Centrul de Studii Noica, precum si Societatea Romăna de Fenomenologie si Revista Studia Phaenomenologica.

Lingouri la Aeroportul Otopeni

Politistii de frontiera si membrii brigazii antiteroriste de la Aeroportul Otopeni au descoperit aseara peste un kilogram de aur in bagajele unei romănce aflate in drum spre Instanbul. Elena Barbulescu ascunsese in bagaje 16 bare din aur. Femeia a fost retinuta, iar aurul a fost confiscat.(Eduard Pascu)

Brutarie cu igrasie, paianjeni si molii

Inspectorii de la Protectia Consumatorului Cluj au descoperit marti, in una dintre unitatile de panificatie din oras, saci de faina sprijiniti de peretii plini de igrasie, printre excremente de sobolani. Mai mult, in brutarie se varuia, iar petele de vopsea ajunsesera si in malaxorul de paine. Aluatul era „protejat" cu saci adusi din depozit, plini de paianjeni si molii. In plus, vestiarul se afla in aceeasi incapere in care se cocea painea.

Parc de distractii pe calea ferata

Intentia declarata a CFR de a privatiza o serie de cai ferate devenite nerentabile a aprins imaginatia unor tineri din judetul Covasna, care ar gasi nimerit ca drumurile de fier care vor intra in conservare sa fie transformate in parcuri de distractii. Unul dintre acestea ar putea fi amenajat in zona Intorsurii Buzaului, unde exista un tunel lung de peste 4 kilometri si un viaduct căt un bloc cu zece etaje. Primarul Intorsurii Buzaului, Gheorghe Baciu, este convins ca un astfel de proiect ar atrage multi turisti in zona si chiar s-ar arata dispus sa sprijine materializarea lui.

Contrabanda de 3 miliarde

Peste 75.000 de pachete de tigari netimbrate in valoare de 3 miliarde de lei au fost descoperite marti noaptea in punctul de trecere al frontierei RO-LA Vladimirescu din judetul Arad. Tigarile erau ascunse in cutii de carton intr-un tir cu mobila care avea ca destinatie Germania. Valoarea tigarilor in vama este de 75.000 de euro, dar daca ajungeau pe piata din strainatate, valoarea ar fi depasit 11 miliarde de lei, pentru ca in vest pretul unui pachet de tigari ajunge la 5-6 euro. (Nina Marin)

×
Subiecte în articol: observator