x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

24 Mar 2004   •   00:00
Romania nu are un sistem fiscal atractiv

"Mediul de afaceri si atragerea investitiilor straine directe reprezinta principalele probleme pe care Romania le va avea de rezolvat in perioada urmatoare", a declarat Nenad Pacek, director pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa al grupului The Economist. El a precizat ca o mare parte a investitiilor atrase de Romania au fost determinate de costul scazut al mainii de lucru. "Este momentul ca Romania sa atraga si investitii cu valoare adaugata mare", spune Pacek. (C.B.)

Greva foamei la Koyo Romania SA

Aproximativ 200 de protestatari de la fabrica de rulmenti Koyo Romania din Alexandria au intrat ieri in greva foamei, dupa ce cu o zi inainte a esuat o noua runda de negocieri purtata intre reprezentantii organizatiilor sindicale si conducerea administrativa. Radicalizarea formelor de protest dupa 15 zile de greva a fost determinata de pozitia rigida a patronatului, in ceea ce priveste solicitarile sindicatelor de a se aplica o crestere a salariilor cu 20 de euro/luna si de a se acorda inca 10-12 tichete de masa. Fiecare zi de greva generala aduce pierderi de 5,7 miliarde de lei.

Epidemie de sinucideri

Personalul medical de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului de Urgenta din Galati s-a confruntat in ultimul week-end cu o avalansa de tentative de sinucidere, informeaza Rompres. La camera de stabilizare au fost aduse sase femei cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care incercasera sa isi ia viata inghitind diferite substante toxice. In acelasi timp, la sectia de urgente chirurgicale au fost inregistrate sapte tentative de suicid prin sectionarea pachetului vascular de la nivelul articulatiei pumnului sau cotului. Din fericire, nici unul dintre ei nu a murit.

Judecat pentru acte de terorism

Un tanar de 24 de ani, din Constanta, risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism. Adrian Slotea a fost identificat ca fiind cel care, la data de 18 februarie, a sunat de la o cabina telefonica la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Constanta, anuntand prezenta unei bombe in cladire, relateaza RomNET. Personalul din cladire a fost evacuat, iar politistii au cercetat cladirea, nedescoperind nici o cantitate exploziva. Teroristul constantean a fost prins cateva zile mai tarziu. El risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 5 si 20 de ani.

Bricul Mircea la Cursa Americii

Bricul Mircea, nava-scoala a Academiei Navale de Marina "Mircea cel Batran" din Constanta, va traversa pentru a doua oara oceanul Atlantic, pentru a participa la Cursa Americii pentru Velierele Mari, informeaza Rompres. Bricul Mircea efectueaza in perioada 20 aprilie - 26 septembrie un mars de instructie, pe parcursul caruia va face escale in 15 porturi din sapte tari, de pe continentul nord-american si european. La bordul navei isi vor efectua stagiile de practica peste 120 de studenti-marinari, cadeti ai Academiei Navale.

Cadrele didactice primesc salarii duble

Cadrele didactice universitare primesc salarii duble fata de cele din 2003, in baza Legii bugetului, astfel incat cea mai mica retributie a unui angajat care primeste si sporuri este cuprinsa intre 20 si 30 de milioane de lei, afirma specialistii Ministerului Educatiei si Cercetarii, citati de Mediafax. Salariile minime de baza ale profesorilor universitari erau cuprinse intre 6,5 milioane lei si 8,3 milioane lei, iar salariile minime, cu sporuri, erau cuprinse intre 10,2 si 15,3 milioane lei. In prezent, se asigura de la buget dublarea nivelului minim al salariilor profesorilor universitari.

Evadatul din Timisoara, prins

Barbatul care a evadat joi seara din sediul unei sectii de Politie din Timisoara, sarind pe geam dupa ce a fost lasat singur in incapere, a fost prins luni noapte in Braila de doi politisti, informeaza Mediafax. Cei doi patrulau in cartierul brailean Viziru 1 si au observat un barbat care avea semnalmentele lui Cristian Salagarov, zis "Ica Springarul", dat in urmarire generala. Politistii au solicitat interventia Detasamentului de Interventie Rapida, cu ajutorul caruia l-au retinut pe evadat.

Jefuitoarea a fost dezarmata

O adolescenta din Ploiesti a incercat sa jefuiasca o casa de schimb valutar, luni seara, amenintandu-l cu un pistol pe casier, dar barbatul a dezarmat-o si a predat-o politistilor. Casierul Gheorghita U. (33 de ani) a fost abordat de o tanara cand se pregatea sa inchida casa de schimb valutar la care lucra. Fata l-a amenintat cu un pistol si i-a cerut sa iidea toti banii din casa. Barbatul insa a dezarmat-o pe fata si a imobilizat-o, dupa care a dus-o la Politie.

×
Subiecte în articol: observator