x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

23 Mar 2004   •   00:00

„Cold Mountain" in curtea primarului

O parte din decorurile filmului „Cold Mountain" se afla in curtea primarului din comuna covasneana Reci, caruia localnicii i-au sugerat sa transforme fostul platou de filmare intr-un loc de atractie pentru fanii lui Nicole Kidman (foto) si pentru cei care au indragit pelicula. Primarul Csosz Ferencz are scandurile de la cabana, moara si grajdul construite in incinta Rezervatiei naturale mestecanisul Reci, unde a avut loc povestea de dragoste dintre protagonistii peliculei, interpretati de Nicole Kidman si Jude Law. Primarul comunei Reci a declarat ca decorurile i-au fost date pe baza de contract de catre Casa de film producatoare, Castel Film, in schimbul angajamentului ca va face curat in zona dupa turnarea cadrelor.

Trecem la ora de vara

Sambata noapte, tara noastra va trece la ora oficiala de vara, dupa venirea primaverii astronomice, informeaza Institutul Astronomic al Academiei Romăne. Schimbarea se va face in noaptea de 27 spre 28 martie, cand ora 3 dimineata a zilei de duminica va deveni ora 4. Ceasurile vor fi avansate cu o ora, iar diferenta dintre ora oficiala a Romăniei si Timpul Universal va deveni de trei ore. Aceasta conventie se aplica in Romania din 1979, pentru a folosi optim lumina naturala. (Lucian Florea)

Privatizare in linie dreapta

In cursul ultimelor negocieri legate de privatizarea Petrom au fost clarificate cateva aspecte. Pe langa rezolvarea problemelor de mediu ale Petrom, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a precizat ca "cel care va cumpara Petrom nu va avea parte de vreo penalizare daca nu va respecta numarul de angajati ai companiei". Popescu a precizat ca firmele competitoare vor trebui sa-si depuna ofertele finale pana la data de 7 aprilie. Ultimele negocieri pentru trecerea in proprietatea privata a Petrom vor fi finalizate in cursul lunilor iunie-iulie ale acestui an. (Catalin Budescu)

Un milion de euro de euro pentru Interne

Delegatia Comisiei Europene in Romănia si Ministerul Administratiei si Internelor au lansat ieri proiectul de infratire institutionala „Asistenta tehnica si juridica pentru implementarea Acquis-lui Schengen". Proiectul este finantat de Uniunea Europeana cu un milion de euro si se va derula in parteneriat cu Franta si Spania. Obiectivul general este conceperea structurilor operationale care sa gestioneze un sistem automatizat de informare compatibil cu Sistemul de Informare Schengen (SIS II). (Ion Alexandru)

Prea grasi ca sa prinda hoti

Seful Corpului Gardienilor Publici (CGP) Vălcea, Constantin Pop, le-a cerut subordonatilor sai sa acorde mai multa atentie conditiei fizice si relatiilor colegiale. „Multi dintre dumneavoastra v-ati ingrasat atăt de mult, incăt nu mai puteti nici macar sa bateti pasul de defilare, daramite sa alergati dupa hoti. Burtile jos!", le-a recomandat el gardienilor la sedinta de bilant a activitatii pe anul 2003. Constantin Pop a anuntat ca, incepănd cu luna aprilie, gardienii publici ar putea primi salarii mai mari si tichete de masa daca Exploatarea Miniera Berbesti isi va achita cu bani - si nu cu bonuri de energie ca păna acum - datoriile fata de CGP Vălcea.

Constructiile ilegale, desfiintate

Toate constructiile amenajate ilegal in Delta Dunarii vor fi demolate, a declarat ieri presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Trifon Belacurencu. „Măine, doresc ca toti sefii serviciilor descentralizate care au atributii in ceea ce priveste demolarea constructiilor ridicate ilegal in judetul Tulcea sa viziteze zona Macin si Smărdan si sa ia masuri urgente pentru desfiintarea tuturor amenajarilor din tabla", a afirmat Belacurencu, citat de Rompres. El a mai spus ca toate constructiile din zona Smărdanului vor fi desfiintate, indiferent de gradul de saracie al posesorilor acestora.

„Reporteri fara frontiere" cerceteaza abuzurile

O delegatie a organizatiei „Reporteri fara frontiere" va sosi maine in Romania pentru a cerceta cazurile de amenintari si abuzuri la adresa ziaristilor. Pana la plecare, pe 1 aprilie, trimisii asociatiei vor vorbi cu jurnalisti si oficiali din Bucuresti, Timisoara si Focsani. Organizatia pregateste un raport special legat de persecutarea ziaristilor romani. „Jurnalisti critici la adresa Guvernului si a PSD s-au plans ca sunt hartuiti si cenzurati", se arata intr-un comunicat al „Reporteri fara Frontiere". (Lavinia Tudoran)

Politistii se judeca cu Ministerul de Interne

Mai mult de 200 de ofiteri si subofiteri de politie din judetul Bihor au actionat in urma cu mai bine de un an in judecata Ministerul de Interne (MI) si Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Bihor. Motivul: retinerea ilegala din salariu a procentului de 7% pentru asigurarile de sanatate, informeaza RomNET. Politistii au cerut instantelor de judecata obligarea forurilor lor superioare la „restituirea sumelor de bani incasate pe nedrept". Pe lista celor 200 de politistii ce au dat in judecata MI si IJP Bihor nu se afla sefii Politiei Bihor. Politistii afirma ca o data ce au asigurate gratuit serviciile medicale nu este normal sa mai plateasca si asigurarile de sanatate de 7%. (RomNET)

×
Subiecte în articol: observator