x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

22 Mar 2004   •   00:00
Iliescu, primit cu mare fast la Satu-Mare

Dupa ce au dat zor sa astupe gropile de pe traseul prezidential, autoritatile din Satu-Mare l-au intampinat ieri pe presedintele Ion Iliescu, venit in vizita in municipiu, cu fanfara si buchete de flori. Iliescu a participat la aniversarea a 200 de ani de la infiintarea Episcopiei Romano-Catolice de Satu-Mare. La aeroport, presedintelui i s-a facut o primire fastuoasa. Maestrul de ceremonii a fost chiar prefectul Gheorghe Ciocan, aflat in fruntea alaiului de cel putin 50 de persoane care l-a intampinat pe presedinte. Dupa ce garda de onoare i-a prezentat onorul, tinere in costume populare i-au adus paine cu sare, iar un copilas i-a oferit un buchet cu trandafiri. Presedintele a asistat la slujba de la Catedrala romano-catolica. La predica de dupa slujba, seful statului a ascultat pilda fiului risipitor in limba maghiara, fara traducere insa. Apoi a luat parte la slujba de la Catedrala ortodoxa ca sa nu bage dihonie intre enoriasi. Deplasarea la Satu-Mare s-a incheit cu o vizita la o casa de copii. (Monica Iordache)

Procuror suspectat de uciderea sotiei

Sotia procurorului criminalist Gheorghe Popescu de la Parchetul Brezoi a fost gasita saptamana trecuta strangulata in lacul din vecinatatea strandului Ostroveni din judetul Vălcea. Liliana Popescu a fost descoperita de sotul ei, cu fata in jos, la cătiva metri de mal. Femeia fusese strănsa de găt, iar genunchii si incheieturile ii erau pline de vănatai. Constatarile preliminare efectuate la Laboratorul de Medicina Legala Vălcea au aratat ca moatea femeii a survenit in urma asfixiei mecanice prin comprimare. Printre suspecti se numara si sotul, care a declarat ca femeia a avut in luna ianuarie o tentativa de sinucidere cu diazepam. Prim-procurorul Parchetului Vălcea, Maria Nemoianu, spune ca este posibil ca victima sa fi fost acostata si supusa unor raporturi sexuale orale. Liliana Popescu nu avea dusmani. Era pensionara si principala ei grija era fetita de 14 ani, pe care o adoptase inca de pe vremea cănd aceasta era foarte mica. Se plimba uneori alaturi de sotul ei chiar in zona lacului Ostroveni, pentru a se calma dupa o zi de munca. In acea zona sunt foarte putine case, care nu sunt locuite permanent. Este aproape imposibil ca femeia sa se fi plimbat in acea zi pe acolo, dat fiind ca locul in care a fost gasita era greu accesibil. (Octavian Herta)

A incetat din viata dirjorul Paraschiv Oprea

Ieri, la ora 9:15, la Spitalul Colentina a incetat din viata marele dirijor Paraschiv Oprea. La 67 de ani, impliniti pe 14 februarie, maestrul a murit din cauza unei comotii cerebrale. Paraschiv Oprea a fost internat miercuri seara la spital, in urma unei semipareze. De precizat ca, de-a lungul anilor, artistul a mai suferit doua infarcte. Saptamana aceasta, mai precis miercuri, trupul neinsufletit al dirijorului va fi depus in sala de concerte a Radiodifuziunii Romane, iar inmormantarea va avea loc, in aceeasi zi, la Cimitirul Belu. Dumnezeu sa-l odihneasca! (Horatiu Tudor)

Adrian Sarbu isi face HBO

In luna aprilie, Adrian Sarbu, boss-ul posturilor Pro TV, Acasa si Pro Tv International, va lansa un nou canal de televiziune: PRO Cinema. Distribuit prin cablu, canalul va transmite 24 de ore si va fi profilat in exclusivitate pe filme, seriale si documentare ce au fost distinse cu numeroase premii in cele mai prestigioase competitii de profil. PRO Cinema va avea aceeasi structura ca si HBO: nu vor exista moderatori, talk show-uri sau programe de stiri. Directorul executiv va fi Lucia Romaniuc, care se afla in trustul Pro de la infiintarea acestuia, din 1995. (C.O.)

Umanistii nu vor alianta cu actualul PSD

Partidul Umanist nu va face o alianta postelectorala cu actualul PSD. Decizia a fost luata de conducerea acestei formatiuni, intrunita in Prahova la sfarsitul saptamanii. „Daca PSD va face curatenie in propria ograda, daca se va hotari sa dea pe măna justitiei baronii locali si membrii care fac afaceri pe lănga lege, abia atunci ne putem găndi la a discuta pe aceasta tema", a declarat presedintele PUR, Dan Voiculescu. Mesajul a fost facut public cu prilejul lansarii candidatului Partidului Umanist la Primaria municipiului Ploiesti. Propunerea umanistilor este o femeie: Gratiela Gavrilescu, de 38 de ani si de profesie inginer chimist. (Oana Stancu)

Sistem national de alerta

Romanii vor putea semnala „situatii suspecte a genera actiuni teroriste" la o linie telefonica gratuita, ce va fi deschisa la sediul Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista. La propunerea SRI, presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, directorii serviciilor de informatii, conducerile MAI si MApN au decis sambata instituirea unui sistem national de alerta terorista, ce va fi supus spre aprobare Consilului Suprem de Aparare a Tarii. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: observator