x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

11 Mar 2004   •   00:00
Conac furat bucata cu bucata

Construit in 1902, conacul boierului Mircea Costinescu, din satul Racatau, judetul Bacau, a fost furat, caramida cu caramida, desi este vorba de un obiectiv de patrimoniu national. Casa a apartinut unuia dintre fostii prefecti ai Bacaului, iar satenii au furat pe parcursul ultimilor ani totul, incepand cu acoperisul de sindrila si terminand cu caramizile din temelie. Acesta este cel de-al doilea conac care dispare in acest mod de pe harta culturala a Bacaului, dupa conacul de la Saucesti, si acela obiectiv de patrimoniu, construit in 1890. Conacul Racatau este revendicat de fiul lui Costinescu, Alexandru Costinescu, care solicita cinci miliarde lei.

PSD-istii vor sa castige alegerile cu telefericul

PSD-istii din municipiul Suceava vor sa castige alegerile cu telefericul. Construirea unei telecabine pe ruta Centru - Cetatea de Scaun reprezinta unul din punctele de baza ale ofertei electorale ale social-democratilor suceveni. In vederea realizarii investitiei, autoritatile locale au inceput deja tratativele cu o firma privata. "Primaria va pune la dispozitie terenul necesar investitiei si va concesiona apoi firmei respective serviciul de transport de persoane cu telecabina, pentru o perioada calculata astfel incat investitia sa fie amortizata complet", a explicat Simion Botezatu, viceprimar si vicepresedinte al PSD Suceava. (Nicu Amuraritei)

Salonul de Carte si Presa

Muzeul National de Istorie al Romaniei gazduieste, incepand de ieri si pana duminica, Salonul de Carte si Presa, informeaza Mediafax. Manifestarea a ajuns la a noua editie si se bucura de prezenta a peste o suta de expozanti. Holul muzeului este in acest an complet acoperit de standurile editurilor si institutiilor de presa participante. "Ne-am aflat in situatia de a nu putea onora toate solicitarile de participare primite", a declarat directorul executiv al firmei organizatoare, Mariana Marinescu. Editurile si institutiile de presa participante acorda cumparatorilor reduceri de pana la 40%. (Lucian Florea)

Jumatate de kilogram de heroina, in tren

O cantitate de peste jumatate de kilogram de heroina a fost descoperita marti de politistii de frontiera suceveni in podul unui vagon al trenului accelerat Moscova - Sofia. In podul vagonului care venea din Rusia a fost gasita o cutie in care se aflau cinci pachete cu granule si praf de culoare maro deschis spre roz, cu miros puternic intepator. Cainele specializat in depistarea substantelor stupefiante a reactionat pozitiv la mirosul cutiei, iar in urma testarii cu trusa narco-test s-a stabilit ca pulberea este heroina. (Nicu Amuraritei)

"Ziua barbatului"

Peste 400 de functionari ai Primariei Cluj-Napoca au sarbatorit in seara zilei de 9 martie "Ziua Barbatului", instituita la propunerea lui Gheorghe Funar, care s-a inspirat dupa un model din Venezuela. "Ziua Barbatului" este cuprinsa in contractul colectiv de munca si se sarbatoreste pentru prima data in acest an. Meniul pregatit a fost unul de post, bazat pe peste si ciuperci, scaldate in vin, bere, sucuri si apa minerala. Intre reprizele de dans, organizatorii au pregatit si concursuri de frumusete si de inteligenta. Funar va propune Consiliului local si instituirea "Zilei Tatalui", care sa fie sarbatorita la Cluj-Napoca in ultima duminica din luna mai. (Oriana Tzelman)

Razboiul steagurilor

Dupa ce UDMR a lansat un apel tuturor maghiarilor din Romania, de a sarbatori ziua de 15 martie, ziua maghiarimii si Ziua Ungariei, arborand drapelul rosu-alb-verde si intonand imnul maghiar, Gheorghe Funar a cerut ieri interzicerea arborarii drapelelor cu simbolul Ungariei Mari si a drapelului national al Ungariei la manifestarea pe care o pregatesc ungurii la Cluj-Napoca. Primarul se ofera sa le imparta manifestantilor 100 de drapele tricolore pentru "a nu uita unde pun la cale aceasta manifestare antiromaneasca". El a cerut politistilor clujeni sa filmeze manifestarea organizata de UDMR in 15 martie la Cluj-Napoca si sa incheie procese verbale de contraventie pe numele tuturor persoanelor vinovate de nerespectarea legislatiei romanesti. (Oriana Tzelman)

Reclamatii on-line la ANPC

Cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Mondiala a Consumatorului, Agentia Nationala a Protectiei Consumatorului a lansat site-ul de informare www.protectia-consumatorilor. ro sau www.consumatorul. ro. "Va rugam sa vizitati aceste site-uri, pentru a ne trimite opiniile si sugestiile dvs. pe adresa office@anpcppsr. ro sau pe forumul din interiorul site-urilor", se arata intr-un comunicat al ANPC.

×
Subiecte în articol: observator