x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ochiul magic" atintit pe Capitala

"Ochiul magic" atintit pe Capitala

11 Feb 2005   •   00:00

De ceva vreme, la nivelul Politiei Capitalei functioneaza un nou dispecerat adaptat la nevoile si la situatia operativa din Bucuresti. Modelul imprumutat de la politiile europene vine in sprijinul omului de rand, politistii reusind in timp scurt sa intervina la solicitare.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

"OCHITE". In dispecerat totul este computerizat, pe ecranul mare fiind identificate de pe teren toate masinile politiei
Noile cerinte comunitare pentru accederea in UE le-a dat batai de cap celor care administreaza Ministerul de Interne. A fost necesara o investitie financiara substantiala pentru tehnologizarea Politiei Romane si pentru slefuirea mentalitatilor oamenilor din functiile de comanda.

GPS. Totul a fost facut insa pe bucatele. Mai intai a fost montat pe fiecare masina de politie sistemul GPS (Global Positional System), care permite monitorizarea echipajelor in Bucuresti. Astfel, fiecare masina de politie din Capitala se stie unde se gaseste, daca stationeaza sau se gaseste in mers, altfel spus omul legii este urmarit pas cu pas prin satelit de "ochiul magic" din dispecerat. "Nimeni nu mai poate acuza politistul ca intr-o nu stiu ce zi, la nu stiu ce ora, echipajul X era intr-o zona si lua spaga, fiindca intregistrarile din dispecerat ne arata unde s-a deplasat respectivul echipaj in acea zi", ne spune unul dintre angajatii de la dispecerat.

"24" CU "72". Munca la Serviciul dispecerat nu este nici pe departe una usoara. Oamenii de aici trebuie sa fie policalificati si foarte calmi. "Trebuie sa ne modelam dupa mentalitatea si dupa caracterul celor care ne apeleaza. Sunt si cate unii care ne suna doar ca sa ne injure. Le multumim pentru «urari» si ii anuntam ca vor primi acasa o citatie pentru insulta si calomnie. In acest timp solutionam pe partea cealalta cazuri grave", spune un alt politist. Munca la dispecerat se desfasoara in ture. Lucreaza 24 de ore si au 72 liber.

EVOLUTIE. Sistemul de urmarire prin satelit a pozitiei exacte pe teren a echipajelor permite interventia intr-un timp cat mai scurt si fara balbe la fata locului.

Daca, spre exemplu, un echipaj al unei sectii de politie se afla in patrula intr-un loc mult mai apropiat de zona in care s-a produs evenimentul sesizat decat masina de interventie a sectiei, responsabila de zona atunci, dispecerul poate solicita primei patrule sa intervina.

Acest lucru nu se putea face inainte de introducerea sistemului de monitorizare prin satelit si, mai mult, in vremuri nu demult apuse, existau ordine care nu permiteau politistilor sa paraseasca zona de competenta a Sectiei indiferent de eveniment. "Putea sa fie si jaf armat, ca nu plecau nici sa-i pici cu ceara", spune unul dintre politisti.

SECURITATE
Apoi prin introducerea numarului de apel unic 112 - care permite inregistrarea si indentificarea apelantului - si trimitere spre solutionare: Politie, Salvare, Pompieri a interventiei. Daca pe statiile de emisie-receptie pot fi si "pitigoi" (sistem de ascultare), prin sistemul 112 nimeni din afara nu poate asculta comunicatiile si nici nu pot vizualiza harta cu dispunerea echipajelor in teren. Doar dispecerul cunoaste care este pozitia exacta a unei masini de Politie. De aceea si noi, cand am dorit sa intram in "camera secretelor", am fost puricati in cautarea unor camere ascunse sau a altor dispozitive de "spionaj".

DEMONSTRATIE
Dispecerii au demonstrat reporterilor Jurnalului National la ce e "bun" sistemul de monitorizare prin satelit. Intamplarea face ca, in momentul in care ne aflam in Dispecerat, sa fie semnalata o talharie gen "maradona" pe Strada Occidentului din Sectorul 1. Un cetatean egiptean a fost "usurat" de doi falsi politisti de o importanta suma de bani. Imediat au fost trimise, din directii diferite, doua echipaje care au reusit sa-i prinda pe cei doi maradonisti. Un al treilea infractor a scapat, insa semnalmentele lui au fost centralizate in baza de date si transmisa in sistem electronic catre toate sectiile de politie.
×
Subiecte în articol: observator dispecerat