x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ocnele Mari: Caverna din Câmpul I se scufundă din ce în ce mai mult

Ocnele Mari: Caverna din Câmpul I se scufundă din ce în ce mai mult

18 Aug 2009   •   00:00

După coborârea nivelului saramurii în conul de scufundare la cota +302 m, cu ajutorul unei pompe submersibile şi prin debuşare gravitaţională în forajele E1 + E2, fenomenele de scufundare şi alunecare pe taluze ale rocilor din tavanul cavernei s-au intesificat în mod evident, în cursul nopţii şi sunt în desfăşurare şi foarte active în prezent.



Aceasta a făcut ca nivelul saramurii din conul de scufundare să crească cu circa 11 m şi să ajungă la cota +313 m. Valurile de la suprafaţa apei arată că în interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri. Suprafaţa bazei conului de scufundare a ajuns la circa 11.000 mp, suprafaţa lacului la circa 5.000 mp, iar volumul disponibil de acumulare a scăzut la circa 30.000 mc. Volumul rocilor intrate în cavernă (partea de deasupra oglinzii saramurii), care echivalează cu volumul de saramură evacuat a ajuns la circa 140.000 mc, notează Agerpres.

În cursul dimineţii a fost pornită cea de a doua pompă submersibilă, iar saramura se evacuează în lacul din faţa barajului de pe Pârâul Sărat. În acelaşi timp, debuşează saramură prin forajele E1 + E2 şi lucrările miniere vechi, care se evacuează în Câmpul IV de Sonde. Pentru a stopa creşterea nivelului apei în lacul din Câmpul II de Sonde, în cursul zilei de ieri, s-a montat o conductă de sifonare care evacuează saramura în lacul din faţa barajului de pe Pârâul Sărat. La ora 8,00, cota acestuia se află la +264,20 m, iar cota lacului din Câmpul II, la +275,73 m şi se menţine .

Volumul de saramură stocată în lacul de la Câmpul II de Sonde a ajuns la circa 40.000mc, în Câmpul IV s-au evacuat circa 40.000 mc, în Câmpul III de Sonde s-au evacuat circa 45.000 mc. Diferenţa (până la 140.000 mc) de 15.000 mc este stocată în barajul de pe Pârâul Sărat.

Defecţiunea vanei digului de retenţie din Campul II de Sonde , care s-a blocat în seara zilei de 15 august 2009, va fi remediată în cursul zilei de astăzi, Grupul de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizând permanent situaţia.

Direcţia Apelor Olt monitorizează în intervale de şase ore debitul şi concentraţia pe Paraul Sărat, prizele I şi II, care alimentează Platforma Chimică şi conform convenţiei cu Sucursala Hidrocentrale Rm. Valcea se vor creşte volumele de apă deversate pentru creşterea diluţiei în caz de necesitate.

Întrucât se menţine codul ROŞU, la Ocnele Mari sunt pregătite să acţioneze 20 de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea sub coordonarea prim-adjunctului ISU, locotenent-colonel Cornea Nicolae cu o barcă pneumatică, un camion, o autospecială care aparţine Grupei Operative, o salvare (SMURD).

Din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi participă zece cadre cu trei autoturisme de intervenţie, acestea efectuând acţiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea este prezent în zonă cu cinci cadre şi două autoturisme. La sediile instituţiilor mai sus amintite se află cadre pregătite să acţioneze în orice moment. Serviciul Voluntar Situaţii de Urgenţă Ocnele Mari acţionează cu şase persoane în zonă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate asigura apă potabilă şi de uz casnic la solicitarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Societatea Oltchim a pus la dispoziţia persoanelor care locuiesc în Cosota, o cisternă cu apă potabilă cu capacitatea de 1.000 de litri, amplasată permanent într-o zonă uşor accesibilă. Până în acest moment, nu se pune problema evacuării altor persoane sau bunuri. În cursul zilei de marţi, în perimetrul salinei prăbuşite va avea loc o conferinţă de presă în care vor fi prezentate ultimele evoluţii ale situaţiei.

×
Subiecte în articol: observator