x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ocoliţi centrul, sărbătorim Bucureştii!

Ocoliţi centrul, sărbătorim Bucureştii!

de Monica Andrei Capatos    |    20 Sep 2008   •   00:00
Ocoliţi centrul, sărbătorim Bucureştii!

Bucureştiul e în sărbătoare. Împlineşte astăzi 549 de ani. Multe momente artistice, concerte, spectacole în aer liber au fost pregătite pentru cei care vor să petreacă un week-end special. Majoritatea evenimentelor au loc în stradă, aşa că şoferii sînt rugaţi să ocolească centrul Capitalei. Dacă se poate, fără nervi şi fără cuvinte care nu pot fi nici măcar scrise.

Americanii ştiu poate cel mai bine să organizeze spectacole în aer liber. Circulaţia este oprită, pentru că totul se petrece în stradă. Bine. Mulţi vor spune că traficul de peste Ocean nu se compară cu cel de pe malul Dîmboviţei. Corect. Dar trebuie să fie un început şi pentru noi. Aşa că hai să demonstrăm că se poate. Hai să lăsăm maşinile acasă sau să evităm centrul Capitalei, acolo unde în aceste zile au loc multe evenimente dedicate bucureştenilor. Doar e ziua lor.

Acestea fiind spune, astăzi, între orele 8:00 – 8:15 şi 21:30 – 21:45, dar şi duminică, între 9:00 – 9:15 şi 15:00 – 15:15, traficul va fi oprit temporar pe traseul care pleacă de la intersecţia Străzii Halelor cu Bulevardul I.C. Brătianu, precum şi pînă la intersecţia

cu Strada Şelari, pentru parada trăsu-rilor. Şi pe artera care pleacă de la Piaţa Universităţii pe străzile Toma Caragiu, Ion Ghica şi Doamnei circulaţia va fi închisă pînă luni dimineaţă, la ora 4:00. Nici intersecţia Străzii Edgar Quinet cu Strada Academiei pînă la

intersecţia cu Strada Biserica Enei nu va face excepţie de la regulă.

De asemenea, pentru organizarea evenimentului Skatenight, Şoseaua Kisellef, de la Arcul de Triumf pînă la intersecţia cu Strada Arhitect Ion Mincu, va fi închisă astăzi, între orele 10:00 şi 3:00. Maşinile parcate în zonele restricţionate din centrul Capitalei vor fi ridicate şi depozitate într-o parcare păzită de Poliţia Comunitară.

 

RATB şi metroul, în priză

Pentru ca nimeni să nu se plîngă de prea mult mers pe jos, programul mijloacelor de transport în comun va fi prelungit pînă la ora 4:00, în noaptea de sîmbătă spre duminică. Astfel, vor circula pe traseul de bază liniile de tramvai 5, 7, 14, 16, 21, 32, 41, 45, 104, 116, 117, 385, 313, 123, 131, 178, 300, 311, 331, 336, 368. De asemenea, astăzi între orele 10:00 – 3:00, precum şi duminică între orele 10:00 – 15:00 se înfiinţează o linie specială cu indicativul “Turul muzeelor”, care va funcţiona pe următorul traseu: Palatul Parlamentului (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Calea 13 Septembrie, Strada Izvor, B.P. Haşdeu, Splaiul Independenţei, Eroii Sanitari, Gh. Marinescu, Cotroceni, C. Noica, Mircea Vulcănescu, Gării de Nord, Calea Griviţei, Buzeşti, Piaţa Victoriei, Ion Mihalache, Monetăriei, Kiseleff, Calea Victoriei, Naţiunile Unite, Libertăţii şi Calea 13 Septembrie. Bucureştenii vor avea la dispoziţie şi liniile de metrou care vor circula pe perioada întregii nopţi.

 

Bătaie pe Busuioc şi pe Bryan Adams

Bucureştenii sînt invitaţi să petreacă. Distracţia va începe cu o paradă a trăsurilor de epocă, care vor pleca din spatele statuii Mihai Viteazu din Piaţa Universităţii pe străzile din Centrul Istoric, însoţită de o alta, a costumelor de epocă, unde 50 de artişti vor reconstitui îmbrăcămintea lustragiilor, a vînzătorilor de ziare, a sacagiilor, dar şi a altor personaje din perioada de epocă a Capitalei. Tot în această zonă va fi reînviată celebra “bătaie cu flori de la şosea”. În noaptea de sîmbătă spre duminică, muzeele vor avea porţile deschise.

Bryan Adams va susţine un concert astăzi la ora 21:00 în Parcul Izvor, care va fi urmat de un foc de artificii şi un spectacol de apă organizate atît în Piaţa Constituţiei, cît şi în curtea şi pe Palatul Parlamentului. Un alt invitat de onoare va fi Costel Busuioc, care va cînta tot astăzi, de la 19:50, pe scena ce va fi ridicată în faţa Băncii Naţionale. În Piaţa George Enescu va fi organizat un concert susţinut de Strauss Festival Orchester Wien, precum şi o proiecţie de film. Un alt punct de atracţie îl va constitui Parcul Unirii, unde se vor susţine spectacole de circ. Printre artiştii care participă la sărbătoare se mai regăsesc Mihai Mărgineanu, Nelu Ploieşteanu, taraful “Zece prăjini” şi cel din Clejani.

 

Iar ne-a “omorît” ieri traficul!

Circulaţia de coşmar din Capitală a pus ieri la grea încercare nervii şoferilor. Restricţiile de circulaţie impuse pe mai multe străzi din zona centrală a Capitalei cu ocazia începerii Festivalului “Zilele Bucureştiului” nu au făcut decît să amplifice şi mai mult haosul. Eternele blocaje din trafic au creat un adevărat balamuc. Calea Dorobanţilor, Arcul de Triumf, Calea Văcăreşti, Moşilor, Piaţa Romană, Strada Alex Şerbănescu sînt doar cîteva dintre zonele unde “potopul” rutier s-a abătut din plin asupra conducătorilor de maşini şi a pietonilor. Din nou, acelaşi ritual despre care o să mai scriem – la cum merg lucrurile – şi peste 30 de ani.

S-a fluierat, s-a înjurat, s-a claxonat. Fără rost şi fără sorţi de izbîndă. Oamenii legii au încercat neputincioşi să fluidizeze circulaţia, dar nu era nici locul, nici timpul şi nici momentul. Cît despre recomandările poliţiştilor, în astfel de momente şoferii au uitat cu desăvîrşire de ele. Puţin a lipsit ca spiritele să nu se încingă, iar unii dintre conducătorii auto – sătuli de aşteptare – să sară la bătaie. Pe fondul întregii nebunii de ieri,  nici accidentele în trafic nu au întîrziat să apară. Potrivit Brigăzii Poliţiei Rutiere a Capitalei, s-au înregistrat nu mai puţin de 19 accidente, soldate cu decesul unei persoane.

  • Mara Răducanu
×
Subiecte în articol: observator