Premieră în privinţa licitaţiilor desfăşurate în România! Ofertele de preţ din partea participanţilor la licitaţia de transport feroviar pentru Complexul Energetic Oltenia, au fost deschise la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti, în prezenţa comisie venite de la Târgu-Jiu. Procurorii DNA au desigilat plicurile pentru a vedea ce preţuri ofereau competitorii, în dosarul în care şeful Grupului Feroviar Român, Gruia Stoica a fost arestat. Şi, din primele informaţii se pare că GFR-ul ar fi câştigat licitaţia, având preţul mai mic cu aproape 50 de milioane de euro. Din partea CFR Marfă au fost prezenţi alţi reprezentanţi, după ce directorul general, Dragoş Drăghici a decedat.
Procurorii anticorupţie care se ocupă de dosarul transportului de cărbune pe calea ferată la Complexul Energetic Oltenia au chemat, ieri, la sediul DNA din Bucureşti, întreaga comisie de licitaţie. “Am fost toţi 13 din comisie, angajaţi ai CEO şi de la ora 9 dimineaţa până la 15,30 nu am făcut altceva decât să semnăm, şi să numerotăm paginile. Am fost puşi într-o sală, eram noi 13 de o parte a mesei, iar de partea cealaltă erau reprezentanţii celor două firme, GFR şi CFR, procurorii şi comisarii. S-au deschis ofertele de preţ care conţineau şi toate docuemtele de calificare. Este vorba despre 985 de pagini-oferta GFR şi aproape 450-oferta CFR. Cred că eram în jur de 30 de persoane în aceea sală. Am semnat documentele şi ni s-a spus că vor fi trimise la CEO, probabil pentru a stabilii câştigătorul. Apoi ni s-a luat câte o declaraţie la toţi în care am fost întrebaţi cum am făcut caietele de sarcini şi dacă s-au făcut presiuni asupra noastră”, a explicat directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel, chemat şi el la DNA.
GFR-ul lui Gruia Stoica oferise cu 50 de milioane de euro mai puţin
Laurenţiu Ciurel a precizat că nu a apucat să vadă sumele ofertate de cei doi participanţi la licitaţie, însă reacţia lui Gruia Stoica, adus şi el la DNA pentru deschiderea plicurilor, i-a întârit convingerea că CFR Marfă oferise o sumă mare.
“Nu am apucat să văd sumele, erau sute de pagini pe care trebuia să le semnăm. Am văzut doar reacţia lui Gruia Stoica, adresându-mi-se că dacă nu se ajungea aici, CEO ar fi economisit 50 de milioane de euro. Asta înseamnă că oferta lor financiară era mult mai mică decât a CFR-ului. Eu nu am văzut suma, dar asta a fost reacţia lui Stoica. Sigur, până la preţ se verifică şi dacă au fost îndeplinite condiţiile din caietul de sarcini. Nu am de unde să ştiu cine ar fi câştigat, trebuie văzute actele care, înţeleg de la domnii procurori, că vor ajunge la noi la CEO”, a mai spus managerul Complexului Energetic Oltenia.
Descindere în toiul licitaţiei
Săptămâna trecută, procurorii DNA au descins în toiul licitaţiei pentru stabilirea operatorului de transport feroviar pentru CEO. Comisia nu apucase să deschisă plicurile depuse de CFR Marfă şi GFR. Contractul urma să fie încheiat pentru o perioadă de 3 ani, iar CEO anunţase preţul de aproximativ 100 de milioane de euro. La scurt timp după descinderea de la Târgu-Jiu, la Bucureşti a fost reţinut şeful GFR, Gruia Stoica pentru acuzaţia de cumpărare de influenţă. Procurorii l-au învinuit pentru faptul că i-ar fi oferit avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro pentru a-I cere unui reprezentant al Ministerului Transporturilor să facă presiuni asupra directorului CFR Marfă, Dragoş Drăghici să divulge preţul cu care se va prezenta la licitaţia de la CEO.
Citește pe Antena3.ro