'NU toti strainii pot adopta international copii din Romania- astfel cum in mod eronat se face vorbire in articol - ci doar acei cetateni straini cu resedinta obisnuita in strainatate care se regasesc intr-una dintre aceste doua situatii: fie sunt rude ale copilului pana la gradul al IV-lea, fie sot al parintelui copilului', sustine Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), intr-un drept la replica trimis pe adresa redactiei, dupa articolul 'Romania reia adoptiile internationale. Homosexualii pot adopta copii - dar individual, nu in cuplu', publicat in editia de azi a Jurnalului National.
ORA neaga evidentele – adica, exact textul legii adoptata de Parlamentul Romaniei, la propunerea Secretariatului General al Guvernului (care a trimis la Parlament textul propus de ORA).
Ieri, adica dupa adoptarea legii pe care au votat-o, chestionati de Jurnalul National, deputatii Mate Levente -UDMR- si Alina Gorghiu -PNL-, membri in comisia Juridica, au admis ca legea a reinstituit adoptiile internationale si chiar au argumentat in favoarea acestora.
Daca unele articole ale legii (cum sunt cel referitor la definitia adoptiei internationale) sunt cel putin interpretabile si pot induce in eroare inclusiv deputati din Comisia Juridica, altele sunt limpezi ca lumina zilei si e cel putin curios de ce ORA le ignora in argumentatia sa.
Ce afirma ORA
'Criteriul utilizat pentru calificarea unei adoptii ca fiind interna sau internationala il reprezinta resedinta obisnuita a adoptatoului si a adoptatului si nu cetatenia lor. Prin noua lege este permisa adoptia internationala a copiilor din Romania numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de catre cetatenii straini aflati in strainatate care sunt rude pana la gradul al IV-lea cu copilul sau sot ai parintelui copilului'.
Ce spune legea (sublinierile de apartin).
'Art. 3, lit. d) adoptie internationala - adoptia in care adoptatorul sau familia adoptatoare si copilul ce urmeaza a fi adoptat au resedinta obisnuita in state diferite iar, in urma incuviintarii adoptiei, copilul urmand sa aiba aceeasi resedinta obisnuita cu cea a adoptatorului;
lit. p) stat primitor - statul in care are resedinta obisnuita adoptatorul sau familia adoptatoare in cazul adoptiei internationale si in care se deplaseaza adoptatul in urma
incuviintarii adoptiei.'
'Art.31. - In intelesul prezentei legi, prin resedinta obisnuita in Romania a adoptatorului/familiei adoptatoare se intelege situatia:
a) cetatenilor romani cu domiciliul in Romania, care au locuit efectiv si continuu pe teritoriul Romaniei in ultimele douasprezece luni anterioare depunerii cererii de atestare. La stabilirea continuitatii nu sunt considerate intreruperi absentele temporare care nu depasesc 3 luni si nici cele impuse de sederea pe teritoriul altui stat in scop diplomatic;
b) cetatenilor statelor membre UE/SEE sau strainilor care au drept de rezidenta permanenta sau, dupa caz, drept de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei.'
'Art.45.- (1) Adoptia internationala a copilului cu resedinta obisnuita in Romania de catre o persoana/familie cu resedinta obisnuita in strainatate poate fi incuviintata numai pentru copiii care se afla in evidenta Oficiului si numai in urmatoarele situatii: a) adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este ruda pana la gradul al IV-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne; b) adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este si cetatean roman; c) adoptatorul este sot al parintelui firesc al copilului a carui adoptie se solicita.
'Art.48.- (1) In cazul adoptiilor internationale in care adoptatul are resedinta obisnuita in strainatate, iar adoptatorul sau familia adoptatoare are resedinta obisnuita in Romania, cererile de adoptie ale solicitantilor se transmit autoritatilor straine competente, numai prin intermediul Oficiului.
'Art.511.- (1) Selectia si potrivirea copilului cu adoptatorul sau familia adoptatoare cu resedinta obisnuita in strainatate se realizeaza de catre Oficiu, in conformitate cu metodologia elaborata de acesta si aprobata prin hotarare a Guvernului.
(2) Persoana sau familia selectata are obligatia sa se deplaseze in Romania si sa locuiasca efectiv pe teritoriul tarii pentru o perioada de cel putin 30 de zile consecutive, care vor fi utilizate in scopul relationarii cu copilul'.
Concluzii
Asadar, se cuvine sa nuantam: intr-adevar, nu orice strain poate adopta un copil din Romania, dar procedura adoptiei de catre straini a fost mult usurata. Sa fim mai clari: inainte, adoptia internationala era cvasi-imposibila, cum este in majoritatea statelor membre UE; acum, este un fapt, o problema pentru care s-au cautat si s-au gasit solutii de OCOLIRE a Moratoriului instituit in urma cu zece ani.
Ca strain, conform noii legi, poti adopta de acum daca: 1. Obtii drept de resedinta sau de sedere permanenta -pe termen lung-, ceea ce este relativ simplu mai ales pentru cetatenii europeni; 2. Te casatoresti (chiar si formal) cu o persoana cu cetatenie romana sau cu o persoana care se inrudeste, chiar si de departe, cu un copil din Romania pe care vrei sa il adopti.
Reproducem, in continuare, in integralitate, dreptul la replica al ORA, remis de Ramona Popa, director de cabinet.
'Referitor la articolul aparut astazi, 11.11.2011, in Jurnalul National, privind legea adoptiei, Oficiul Roman pentru Adoptii considera ca acesta contine interpretari eronate. Mai jos aveti dreptul la replica al ORA:
Noul proiect de lege defineste adoptia internationala ca fiind adoptia in care adoptatorul sau familia adoptatoare si copilul ce urmeaza a fi adoptat au resedinta obisnuita in state diferite iar, in urma incuviintarii adoptiei, copilul urmand sa aiba aceeasi resedinta obisnuita cu cea a adoptatorului.
Astfel, criteriul utilizat pentru calificarea unei adoptii ca fiind interna sau internationala il reprezinta resedinta obisnuita a adoptatoului si a adoptatului si nu cetatenia lor.
Prin noua lege este permisa adoptia internationala a copiilor din Romania numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de catre cetatenii straini aflati in strainatate care sunt rude pana la gradul al IV-lea cu copilul sau sot ai parintelui copilului.
Deci NU toti strainii pot adopta international copii din Romania- astfel cum in mod eronat se face vorbire in articol - ci doar acei cetateni straini cu resedinta obisnuita in strainatate care se regasesc intr-una dintre aceste doua situatii: fie sunt rude ale copilului pana la gradul al IV-lea, fie sot al parintelui copilului.
In cazul adoptiei internationale este prevazuta obligatia pentru parintii adoptivi -cNoul proiect de lege defineste adoptia internationala ca fiind adoptia in care adoptatorul sau familia adoptatoare si copilul ce urmeaza a fi adoptat au resedinta obisnuita in state diferite iar, in urma incuviintarii adoptiei, copilul urmand sa aiba aceeasi resedinta obisnuita cu cea a adoptatorului.
Astfel, criteriul utilizat pentru calificarea unei adoptii ca fiind interna sau internationala il reprezinta resedinta obisnuita a adoptatoului si a adoptatului si nu cetatenia lor.
Prin noua lege este permisa adoptia internationala a copiilor din Romania numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de catre cetatenii straini aflati in strainatate care sunt rude pana la gradul al IV-lea cu copilul sau sot ai parintelui copilului. etateni romani cu resedinta in strainatate- sa se deplaseze in Romania si sa locuiasca efectiv pe teritoriul tarii pentru o perioada de cel putin 30 de zile consecutive in scopul de a relationa cu copilul pe care il vor adopta..
Aceasta conditie nu se prevede si pentru cetatenii straini- rude pana la gradul al IV-lea cu copilul sau soti ai parintelui copilului- intrucat este evident faptul ca avand una dintre aceste doua calitati - de ruda sau de sot al parintelui- ei cunosc deja copilul, relationeaza deja cu acesta in virtutea legaturilor deja existente intre ei.
Conditia de a locui in tara minim 1 an anterior demararii procedurilor de adoptie este prevazuta pentru ca adoptia sa poata fi calificata drept adoptie interna, respectiv sa poata fi instrumentata in integralitate de catre autoritatile romane.
In concluzie, cetatenii romani nu sunt defavorizati-ci dimpotriva - potrivit noii legi ei au posibilitatea legala, in functie de situatia fiecaruia, sa adopte fie intern, fie international (caz in care, astfel cum prevede si Conventia de la Haga, adoptia este instrumentata in colaborare cu autoritatea centrala a statului in care are resedinta obisnuita adoptatorul) .
Referitor la adoptia (interna sau internationala) a copilului de catre o persoana necasatorita, noul proiect de lege nu aduce nici o modificare cadrului legal deja existent- respectiv dispozitiilor legii nr.273/2004 care vizeaza aceste aspecte- astfel cum in mod eronat se mentioneaza in articol.
Politica Oficiului Roman pentru Adoptii vizeaza sustinerea adoptiei interne atat prin marirea numarului de copii adoptabili cat si prin sprijinirea familiilor de cetateni romani care doresc sa adopte'.