x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oligarhii rusi din Afacerea RAFO se ascund

Oligarhii rusi din Afacerea RAFO se ascund

de Paul Cristian Radu    |    20 Feb 2006   •   00:00
Oligarhii rusi din Afacerea RAFO se ascund

Jocurile de culise din afa-cerea RAFO pun statul in pozitia unui observator care asista la tranzactii de zeci de milioane de dola-ri, dar care nu poate sa recupereze datoriile pe care rafinaria le are la buget. Circul mediatic este in-tretinut de oligarhi rusi care s-au ascuns, dupa dezva-luirile JN, in spatele unor fundatii si de controversati afaceristi romani.

Scandalul din jurul RAFO Onesti a luat in aceste zile proportii halucinante, menite a ascunde tranzactii de zeci de milioane de dolari. Pe parcursul anului trecut, intre Balkan Petroleum si grupul de firme reprezentat de compania olandeza Calder-A-International, protagonistii acestui scandal de fatada, au avut loc tranzactii financiare foarte importante, chiar sub nasul autoritatilor.

La inceputul lui noiembrie 2005 Jurnalul National a aratat cu documente de la Registrul Olandez al Companiilor (vezi facsimil 1) ca in spatele firmei care a anuntat preluarea rafinariei din Onesti, Calder-A-International, se afla firma austriaca KRU-Holding (vezi facsimil 2), firma condusa de controversati oligarhi rusi. Intre acestia se numara si Iskandar Makhmudov. El este, conform publicatiei Forbes, unul dintre cei mai misteriosi oameni de afaceri rusi. Makhmudov este nascut in Bukhara, Uzbekistan, si a fost in slujba armatei sovietice in Irak si in Libia. In prezent, Makhmudov controleaza grupul UGMK, al doilea ca marime din Rusia pe piata metalelor neferoase. Un alt oligarh din firma austriaca este Andrey Bokarev. In urma cu doar cateva zile, mai precis la 15 februarie, Bokarev a fost ales membru al comitetului director al Uniunii Ruse a Industriasilor si Investitorilor (RSPP). Ala- turi de Bokarev au mai fost numiti in board-ul RSPP: Vagit Alekperov, presedintele Lukoil si Alisher Usmanov de la Gazprominvestholding.

Click pt a mari imaginea
Calder-A-International in noiembrie
Click pt a mari imaginea
KRU-Holding AG
Click pt a mari imaginea
Calder-A-International in februarie

KHODORKOVSKY. Unul din locurile preluate de cei trei a fost ocupat de Mikhail Khodorkovsky, fostul patron al YUKOS, aflat acum dupa gratii. Locul ocupat de Bokarev in RSPP poate indica inclusiv faptul ca oligarhul se afla in gratiile conducerii de la Kremlin.

Iata insa ca, dupa dezvaluirile din JN, componenta firmei Calder a fost modificata la Registrul Comertului. Astfel, incepand cu 31 ianuarie 2006, in baza de date a Registrului Olandez al Companiilor, Calder-A-International BV figureaza ca fiind detinuta de o entitate austriaca, numita PMG-Privatstiftung (vezi facsimil 3). PMG este in fapt o fundatie privata infiintata la Viena. Potrivit expertilor de la firma Baker & McKenzie, o fundatie de acest tip permite secretizarea, intr-o oarecare masura, a activitatilor si scopurilor urmarite. Aceiasi experti adauga ca "scopurile unei astfel de fundatii nu trebuie sa fie ilegale sau imorale". De asemenea, infiintarea unei fundatii private pe teritoriul austriac aduce si facilitati de ordin fiscal. Baker & McKenzie mai explica si ca "un mare numar de fundatii private actioneaza ca holdinguri pentru firme pe actiuni care isi dedica activitatea acestor fundatii. Acest tip de structura permite fondatorului sa-si continue functia de manager al afacerii operative. In acelasi timp, administrarea actiunilor este efectuata de comitetul director al fundatiei alaturi de fondator".

ALT ACTIONAR, ACELASI PRESEDINTE. In ciuda schimbarilor de actionariat, presedintele firmei Calder-A-International BV a ramas acelasi avocat bulgar, Todor Batkov. Acesta reprezinta si interesele magnatului rus Mihaill Chernoi. Batkov a preluat echipa Levski Sofia de la Chernoi, deoarece magnatului rus i-a fost interzis accesul pe teritoriul bulgar, fiind considerat o amenintare la adresa sigurantei nationale.

CALDER - BALKAN PETROLEUM
De curand, Calder-A-International a pus pe pieptul jucatorilor de la Steaua sigla RAFO. Pe de alta parte, jucatorii de la Poli Timisoara poarta pe tricou sigla BkP. Interesul pentru fotbalul romanesc nu este insa singurul punct comun al celor doua grupari aflate intr-un aparent razboi. Atat Marian Iancu, cat si reprezentantii Calder spun ca Balkan Petroleum a primit pentru cedarea RAFO peste 60 de milioane de dolari de la grupul de firme reprezentat de Calder.

Proces - RAFO vrea bani de la Corneliu Iacobov


de MIRELA ROMANET
CAM TARZIU. Managerii RAFO si-au adus aminte abia acum ca Iacobov a papat 243 de miliarde Creditorii RAFO au cerut atragerea raspunderii fostilor administratori ai societatii pentru starea de insolventa in care ajunsese RAFO in urma cu doi ani.

RAFO vrea sa ceara inapoi banii cu care a fost prejudiciata de fostul patron. Este vorba de 243 de miliarde de lei, bani de care a fost vaduvita RAFO prin instrainarea ilegala a pachetului de actiuni pe care il detinea la societatea Electrocarbon Slatina. Aceasta decizie ar putea complica foarte mult situatia fostului patron de la RAFO, Corneliu Iacobov, care a fost trimis in judecata anul trecut tocmai pentru acest lucru, fiind acuzat de spalare de bani in derularea operatiunii. Doar ca, desi Iacobov a fost trimis in judecata inca de anul trecut pentru aceasta fapta, RAFO nu s-a constituit parte civila, pentru ca principalul actionar, firma Balkan Petroleum, nu a dorit acest lucru. In aceste conditii, creditorii, la intalnirea care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, au aprobat constituirea RAFO ca parte civila in acest proces. Constituirea RAFO ca parte civila se va face la termenul de judecata de astazi. "Pentru mine a fost o surpriza extrem de placuta faptul ca reprezentantii principalilor creditori, respectiv ANAF, AVAS, SNP Petrom, au avut mandat scris in vederea delegarii administratorului RAFO sa se constituie parte civila in procesul cu fostul patron al RAFO", ne-a declarat Marin Anton, managerul general al RAFO.

CAPUL LUI GAUREANU. Tot creditorii, la adunarea de ieri, l-au mandatat, de data asta, pe administratorul judiciar al RAFO, firma Sierra Quadrant, prin reprezentantul sau, Florin Dragomir, sa-i intenteze proces lui Toader Gaureanu pentru atragerea raspunderii in privinta modului dezastruos in care a administrat RAFO. "De fapt este vorba despre fostii administratori, despre care creditorii au sustinut ca trebuie sa raspunda pentru modul in care au gestionat RAFO pana la intrarea in reorganizare judiciara", ne-a mai spus Marin Anton. Altfel spus, pe langa Toader Gaureanu, ar mai putea fi atrasa raspunderea si pentru celelalte persoane din conducerea rafinariei care detineau functii de decizie si de executie. Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului General in aprilie 2005. El a fost acuzat de spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata.
×
Subiecte în articol: observator rafo calder-a-international