Sectorul neguvernamental din România este preponderent susţinut din fondurile guvernamentale ale executivelor altor ţări, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), a transmis Agerpres. „Şi în România există programe de finanţare din bugetul de stat pentru sectorul neguvernamental, dar amploarea acestora (şi ca atare şi eficienţa) a scăzut mult în ultimii ani, pe măsură ce erau alocate României fondurile structurale", se arată în comunicat. Potrivit MCPDC, cea mai mare alocare financiară din ultimii patru ani a fost înregistrată în 2014 și s-a cifrat la 224.837.100 lei. Totuși, anul acesta, până la 1 septembrie, au fost finanţate, din granturi de la bugetul de stat, 554 de ONG-uri, în creştere faţă de anul trecut.
Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, spune că este nevoie de o evaluare a efectului acestor alocări. „Este un moment zero în care avem nevoie de o evaluare a impactului de până în prezent al acestor alocări, de o analiză a cadrului instituţional şi a capacităţii existente atât în sistemul public, cât şi în rândul beneficiarilor pentru redefinirea, pe fondul dinamicii vizibile din sectorul neguvernamental, a unor noi obiective specifice priorităţilor actuale şi specificului instrumentelor de punere în practică a priorităţilor de politică publică, ce trebuie redefinite şi ele faţă de momentul anului 1996 când se acorda prima finanţare pentru asociaţii şi fundaţii de către Ministerul Învăţământului", a declarat Violeta Alexandru.
Ministerul precizează că în exerciţiul financiar al UE 2014-2020 suma totală ce poate fi accesată de către organizaţiile neguvernamentale este de 732.025.000 euro.
Ministerul pentru Consultare Publică a lansat ieri evaluarea naţională "Finanţarea organizaţiilor neguvernamentale de către statul român".