Uciderea unui câine aduce un profit de până la 200 de euro, ceea ce face din legea eutanasierii o afacere foarte profitabilă pentru toţi cei implicaţi, arată asociaţiile pentru protecţia animalelor. Afacerea "eutanasia”, spun asociaţiile, nu este decât o altă modalitate de a împărţi între membrii partidelor de la guvernare sume foarte mari din banii publici.
Numai din incinerare se câştigă între 15 şi 25 de euro pentru fiecare câine, bani pe care îi va câştiga Protan la nivelul Capitalei şi împrejurimilor, arată asociaţiile pentru protecţia animalelor. "Putem rosti cuvinte ca manipulare şi dezinformare în legătură cu ceea ce ni se spune despre legea prin care se introduce eutanasierea câinilor. Nu aşa se rezolvă problema. Alt mit este că strângând toţi câinii de pe stradă în adăposturi se va rezolva problema. Nici aceasta nu este o soluţie, cum nu este nici eutanasia, pentru că vor veni alţi câini în loc. Toţi aceşti câini vin de la cetăţenii care nu-şi castrează animalele şI le lasă libere pe stradă să se înmulţească, apoi abandonează puii. Iubitorii de animale sunt primii care nu mai vor câini pe stradă. Autorităţile sunt cele care vor câini pe stradă, pentru că este o afacere minunată, până la ultimul hingher, aceşti oameni fiind de multe ori foşti puşcăriaşi care primesc şi taxă de protecţie de la oamenii care-i plătesc pentru a nu le lua câinii din faţa blocului”, explică Delia Pârvu, reprezentanta Asociaţiei GIA. Asociaţiile care pledează împotriva eutanasierii câinilor mai atrag atenţia asupra faptului că populaţia ar trebui să se informeze corect în legătură cu cifrele vehiculate în privinţa persoanelor muşcate de câini, pentru că din statistici reiese că în perioadele în care câinii au fost eutanasiaţi sau omorâţi cu sânge rece în stradă, au fost mult mai multe persoane muşcate decât după ce s-a interzis uciderea animalelor. Asociaţiile mai arată că toată această campanie "dă liber” la uciderea cu sânge rece a animalelor, încurajând viitori criminali care astfel încep să simtă "gustul sângelui”, fapt demonstrat de psihologi. Cine poate tortura şi ucide cu sânge rece un animal inofensiv, poate oricând să ucidă un om, spun psihologii.
Fundaţia Vier Photen, asociaţiile GIA - Group Initiative for Animals, Save the Dogs şi Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a organizat astăzi o conferinţă de presă pe tema votului Comisiei de Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor, care a aprobat eutanasierea câinilor fără stăpân, ca măsură de gestionare a populaţiei canine fără stăpân. În cadrul conferinţei s-au prezentat dovezi care arată că aceste autorităţi îşi doresc de fapt permanentizarea câinilor pe străzi şi nu rezolvarea situaţiei şi date concrete referitoare la afacerea "eutanasia”.
"Am avut ocazia să văd exact cum lucrează comisia condusă de doamna Sulfina Barbu. Viaţa fiecăruia dintre noi este zilnic afectată de astfel de decizii aberante. ONG-urile până la un moment dat nu au fost nici măcar admise la discuţie, până la 1 martie legea nici măcar nu a fost trecută pe ordinea de zi. Legile sunt soase la un moment dat de sub birou în momentul în care se consideră că sunt în sală persoane care să susţină decizia care se vrea a fi luată. Noi vom depune o plângere penală împotriva Sulfinei Barbu. Această afacere este de milioane de euro şI am înţeles că PDL-ul a făcut toate demersurile necesare pentru ca aceaastă lege să treacă”, a declarat, în cadrul conferinţei, Claudiu Dumitriu, reprezentantul Federaţiei Naţională pentru Protecţia Animalelor.
"Sterilizarea este soluţia care costă mult mai puţin. Avem cabinete veretinare particulare care şi-au oferit sprijinul. Nu ne lipsesc soluţiile, ci respectul. Personalităţi ca Monica Davidescu şi multe alte nume celebre luptă pentru a apăra aceste animale. Cum distrugem câinii, distrugem şi mediul”, a spus şi avocata Paula Iacob, care a promis că pune la dispoziţia ONG-urilor şi a cetăţenilor cabinetul său de avocatură, pentru a opri iniţiativa parlamentarilor.
"În primul rând trebuie prinşi câinii agresivi, unde există reclamaţii. Femelele gestante se pot steriliza. Câinii sunt duşi în cel mai apropiat adăpost şi în aceeaşi zi pot fi sterilizaţi şi deparazitaţi, iar în aceeaşi zi se pot întoarce pe stradă dacă nu sunt agresivi. Astfel nu este nevoie de hrană şi spaţiu pentru adăposturi, iar câinii nu se mai înmulţesc, fiind sterilizaţi. Numai în Bucureşti am reuşit doar noi, Vier Pfoten, să sterilizăm în patru luni peste 3.000 de câini într-un parteneriat cu Primăria generală. La eutanasie, eficienţa este zero, pentru că în momentul în care ai prins un câine pe stradă, toţi ceilalţi fug, deci niciodată nu vom rezolva astfel această problemă”, explică Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten.
ONG-urile mai atrag atenţia şi asupra faptului că în privinţa câinilor de pe străzi nu se aplică legea protecţiei animalelor, ca şi cum aceşti câini nu ar fi animale. Până marţi, apărătorii câinilor trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru a se opri eutanasierea câinilor.