O campanie de control a alimentelor desfasurata de Protectia Consumatorului a evidentiat faptul ca jumatate din probele de branzeturi analizate nu a corespuns deloc cu inscriptionarea de pe ambalaj.
Inspectorii sustin ca in loc de unt superior primiti o pasta cu 80% ulei vegetal, iar o reteta de telemea de oaie contine doar 4% lapte.
Chimistii alimentari au testat probe de cascaval afumat, unt superior, telemea de vaca, branza de burduf si chefir.
In toate probele analizate s-au evidentiat depasiri ale continutului de apa din produs si procente mult mai mici de grasime fata de cele declarate de producator pe ambalaj.
Chefirul are 2,6% grasime, in loc de 3,3, branza de vaca are 66% apa, in loc de 57%. iar in loc de telemea, unt si cascaval din magazine au fost cumparate din magazine amestecuri de uleiuri hidrogenate. Conform buletinului de analiza, procentul de lapte prezent in telemeaua de oaie a fost de 4,357 %, iar un unt de calitate superioara avea incorporat 80% grasime vegetala.
Din cauza costurilor mari - determinarea compozitiei pentru o singura proba costand intre 150 si 4500 de lei, controalele facute de OPC sunt destul de rare, asta in conditiile in alte tari producatorii sunt direct interesati de publicarea rezultatelor analizelor pentru a dovedi autenticitatea produselor comercializate.