x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operaţie efectuată în premieră în România de neurochirurgii ieşeni!

Operaţie efectuată în premieră în România de neurochirurgii ieşeni!

de Cristinel C. Popa    |    27 Feb 2014   •   09:44
Operaţie efectuată în premieră în România de neurochirurgii ieşeni!

Intervenţie chirurgicală făcută pentru prima dată în ţară la Iaşi! O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie a extirpat în totalitate printr-o nouă metodă o tumoră cu un diametru de patru centimetri situată în creier la o tânără. În timpul intervenţiei, pacienta a fost trezită pentru a verifica dacă funcţiile motorii nu i-au fost afectate.

La operaţie a fost folosită în premieră o substanţă. Diagnosticul primit anul trecut de tânăra pacientă a fost de cancer la creier. Bolnava a fost operată, apoi a făcut mai multe şedinţe de chimio-terapie însă tumora a crescut din nou. Aşa încât medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au decis să o opereze din nou. Între timp, unitatea medicală achiziţionase un microscop în valoare de 300.000 de euro şi un sistem de monitorizare în timpul intervenţiei, având omologată şi substanţa de contrast, numita gliolan, al cărei rol este de a evidenţia tumora. “Utilizarea gliolanului, acidului 5 aminolevulinic, în rezecţia acestor tumori cerebrale foarte agresive permite vizualizarea corectă, practic colorează tumora într-un albastru - violet, permiţând chirurgului să rezece tumora cât mai mult posibil, în limitele functionalităţii creierului, utilizând, bineînţeles, în afară de această substanţă şi monitorizarea intraoperatorie”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Urgenţe (Neurochirugie )”Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Tânăra a aflat de gravitatea problemei sale de sănătate la doar jumătate de an de căsnicie. Doctorii i-au spus că şansele de supravieţuire erau de cel mult un an. De altfel, această afecţiune face ravagii în lume, senatorul american Ted Kennedy pierzându-şi viaţa chiar din acest motiv la doar opt luni de la diagnosticare.

În cazul tinerei de la Iaşi, rezecţia tumorii a fost făcută aproape în totalitate, ea urmând să ducă o viaţă normală încă cel puţin patru-cinci ani. “Este o tumoră care este din start împrăştiată la distanţă în creier în zone care nu sunt rezecabile. Noi avem zone în creier în care dacă rezecăm, deficitul pacientului este inacceptabil. Există zone pe care trebuie să le protejăm şi zone în care, din pacate, suntem obligaţi să lăsăm aceste extensii de tumoră, fie ca celule, fie ca ţesut”, a spus prof. dr. Ion Poeată, medic neurochirurg. Medicii de la Neurochirurgie spun că sunt pregătiţi să opereze prin aceeaşi metodă şi alţi bolnavi. Fiind vorba de o procedureă unică în România deocamdată, ei se aşteaptă la cel putin alte 30 de intervenţii numai în acest an. Însă la acest tip de operaţie sunt acceptate doar persoanele cu vârsta de sub 55 de ani.


×