x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operaţiunea "Naşii" din CFR: 35 de controlori de tren, reţinuţi pentru luare de mită, au fost eliberaţi

Operaţiunea "Naşii" din CFR: 35 de controlori de tren, reţinuţi pentru luare de mită, au fost eliberaţi

26 Oct 2012   •   13:07
Operaţiunea "Naşii" din CFR: 35 de controlori de tren, reţinuţi pentru luare de mită, au fost eliberaţi
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP

35 de controlori de tren din cei 70 reţinuţi joi de procurorii braşoveni pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, vor fi cercetaţi în libertate. Ei au fost propuşi, astăzi, pentru mandate de arestare preventivă, însă magistraţii Tribunalului Braşov au decis să-i elibereze.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au încheiat astăzi audierile celor 81 de angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători CFR SA şi au emis propuneri de arestare preventivă pentru 32 de persoane. Angajaţii CFR sunt cercetaţi pentru luare şi dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii. Dosarul este unul complex, iar cercetările au început în urmă cu un an şi jumătate, în urma unei sesizări din oficiu întocmită de către lucrătorii secţiei regionale a Poliţiei TF Braşov.

"Au fost audiate toate cele 81 de persoane pentru care au fost emise mandate de aducere din toată ţara. Primul lot de 32 de persoane se află deja la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar pentru restul de 35 de persoane dosarul urmează să fie înaintat Tribunalului Braşov în cursul zilei de vineri. Diferenţa până la 81 dintre cei audiaţi au fost lăsaţi în libertate. Deocamdată nu se mai fac audieri, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple în următoarea perioadă având în vedere că în acest dosar sunt cercetate 200 de persoane", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu.

Calitatea persoanelor cercetate începe de la controlor de tren, şef de tren, inspectori, revizori de specialitate.

"În esenţă este vorba despre săvârşirea de către cei de la nivelul conductorului de tren a infracţiunii de luare de mită de la călătorii frauduloşi de la care pretindeau sau primeau bani pentru a nu-i trata pe aceştia corespunzător legii adică pentru a nu le întocmi acte de constatare a contravenţiei la regimul circulaţiei pe căile ferate. Pentru a-şi putea desfăşura pe mai departe acelaşi tip de activitate, conductorii de tren dădeau o parte din bani către superiorii lor, iar aceştia mai departe mai sus", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Deocamdată prejudiciul nu a fost stabilit, dar dintr-o primă estimare ar fi vorba de peste 200 de milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi,  că este foarte bine dacă s-au luat măsuri împotriva "unor scheme de corupţie care există de foarte mult timp", adăugând că este păcat că se întâmplă aşa târziu.

"Dacă s-au luat măsuri împotriva unor scheme de corupţie care există de foarte mult timp, este foarte bine. Din păcate, aceste reţele de corupţie au existat şi există în foarte multe instituţii publice. Repet, spun foarte bine, păcat că aşa târziu. E ca şi în cazul unei boli, cu cât se trata mai repede, cu atât era mai uşor", a declarat Ponta.

30% dintre cei care circulă cu trenul cu cumpără bilete


Ştefan Roşanu, director CFR Călători, a declarat că, pentru reducerea pierderilor trebuie utilizate procedurile de control şi supracontrol în trenuri, iar în selecţia personalului să fie avută în vedere şi probitatea morală a fiecăruia. De asemenea, este în curs de elaborare un proiect de act normativ prin care amenzile neplătite să fie achitate prin muncă în folosul comunităţii.

Potrivit directorului CFR Călători, corpul de control are circa 2.500 de angajaţi, iar un controlor primeşte un salariu net de 13.000-15.000 lei, la care se adaugă un bonus din contravaloarea biletelor tăiate în tren.

Acesta a subliniat că în ultimul an numărul călătorilor s-a redus la 53 milioane persoane. Cifra de afaceri a companiei este de circa două miliarde lei anual, dar compania are, din anii anteriori, datorii de circa 800 milioane lei.

Ştefan Roşeanu a mai afirmat, într-o conferinţă de presă, că în cazul persoanelor găsite vinovate,"se vor aplica prevederile contractului colectiv de muncă, legislaţiei muncii şi celelalte dispoziţii interne pe care le are CFR Călători. Se merge până la desfacerea contractului de muncă". (V.M)

×
Subiecte în articol: nasi tren spaga blat cfr arestari cfr