x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN și celelalte ministere de forță

Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN și celelalte ministere de forță

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   13:15
Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN și celelalte ministere de forță
Sursa foto: Stefan Radu Oprea

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, a spus că sunt discuții cu mulți parteneri pentru a putea produce în România echipamentele de care Ministerul Apărării, Armata Română și celelalte ministere de forță au nevoie, iar în luna mai va veni și cu o surpriză.

Radu Oprea a spus, miercuri, în plenul Senatului, că sunt 120 de companii licențiate în România, din care 118 sunt cu capital privat. Acestea produc echipamente atât pentru Ministerul Apărării și celelalte ministere de forță din România, dar și pentru export.

„Dacă ne uităm pe industria cu capital privat vom observa că producem gamă de muniție standardul vechi și standard NATO în toate fabricile, avem memorandumuri în 5 dintre companii pentru a avea angajări suplimentare. Vom ajunge cu unele dintre fabrici să lucrăm în 4 schimburi, adică 24 de ore 7 zile pe săptămână. Aceasta este ținta. Suntem prezenți în lanțurile de aprovizionare pe produs finit pe toate calibrele, inclusiv pe calibrele mari și mă refer la muniție. Armata Română este dotată cu Piranha fabricat în România și sunt multe proiecte pe care le discutăm cu Ministerul Apărării”, a spus Oprea.

Ministrul a explicat necesitatea schimbării legislative în privința înzestrăzii.

„Legea veche spunea că se produce înzestrarea României și apoi offset-ul este obligatoriu. Am schimbat-o. Nu permitea să definim foarte bine de la început să fim activi, nu reactivi și să putem să pregătim industria de apărare din timp pentru a răspunde nevoilor armatei române. Astăzi OUG, propunerea care va fi dezbătută în Parlament, spune că împreună – Ministerul Apărării Naționale sau celelalte ministere de forță, cu Ministerul Economiei, cu celelalte instituții din forţele sistemului naţional de apărare (FSNA) - definim întregul proiect. Adică pe o analiză foarte clară spunem dacă ceea ce are nevoie Armata poate fi produs în integralitate în România sau nu și dacă nu, ce trebuie produs în România. Definim acest proiect, mergem în CSAT și în conformitate cu art. 346 din Tratat definim interesul esențial al României. Și atunci când se produce licitația știm deodată ce înseamnă aprovizionarea Armatei sau a ministerelor de forță și ce înseamnă partea de cooperare industrială bine definit de la început”, a explicat ministrul Economiei.

Acesta a precizat că sunt discuții cu foarte mulți potențiali parteneri, cu unii chiar foarte avansate, însă a menționat că nu vrea să vorbească despre un contract atâta timp cât sunt încă negocieri, cât nu este semnat.

„Dar vă pot garanta că în acest moment avem foarte mulți parteneri cu care discutăm pentru a putea produce în România echipamentele de care MApN, Armata Română, celelalte ministere de forță au nevoie și sper ca (...) în mai să putem face niște anunțuri, pentru că este un timp în care împreună cu parteneri internaționali am decis că putem anunța proiectele la care lucrăm și progresul pe care îl facem împreună. Din această perspectivă, se lucrează intens în industria de apărare din România, în Minister, în RomArm și împreună cu industria privată”, a mai spus ministrul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: oprea mapn armă echipamente