Marea parte a bucureştenilor, 70%, se declară foarte şi destul de mulţumiţi de primarul general, Sorin Oprescu, în timp ce la sectoare, doar primarii de la sectoarele 5 şi 6, Vanghelie şi Poteraş, sunt cei faţă de care sunt mai mult nemulţumiţi locuitorii din respectivele zone, relevă un sondaj de opinie realizat de CCSB pentru Asociaţia ProDemocraţia în ianuarie.
Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt de activitatea primarului de sector, în general bucureştenii s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi, după cum urmează: în Sectorul 1 ? 79% foarte şi destul de mulţumiţi, în Sectorul 2 ? 67%, în Sectorul 3 ? 72%, în Sectorul 4 – 84%, pentru ca balanţa să fie înclinată în cazul sectoarelor 5 şi 6, unde, în privinţa Sectorului 5 doar 47% se declară mulţumiţi, iar 51% sunt nemulţumiţi, iar în Sectorul 6 doar 44% sunt mulţumiţi şi tot 51% nemulţumiţi.
Întrebaţi cum consideră că merg lucrurile în Bucureşti, 35% au susţinut că mai bine ca înainte, la egalitate cu cei care susţin că mai prost decât înainte, pe când 26% dintre bucureşteni au apreciat că situaţia este la fel ca înainte. Cerându-li-se să indice primarul datorită/din cauza căruia lucrurile merg mai bine sau mai rău ca înainte, subiecţii au indicat dominant primarul general şi atunci când au apreciat că lucrurile sunt mai bine decât înainte, şi atunci când au indicat viceversa. Doar respondenţii care au susţinut că lucrurile în Capitală sunt la fel ca înainte au apreciat că acest lucru este mai mult rezultatul acţiunii primarilor de sector.
Cercetarea sociologică a testat şi opinia bucureştenilor despre subiectul desfiinţării sectoarelor şi trecerea administrării acestora exclusiv în seama Consiliului General şi a Primăriei Capitalei, propunere existentă în Legea Capitalei pe care ar dori-o adoptată reprezentanţii PDL. La această întrebare 65% s-au declarat împotrivă şi doar 29% au apreciat că sunt de acord cu această idee. Între principalele motive pentru care bucureştenii nu sunt de acord cu desfiinţarea sectoarelor se enumeră faptul că o singură primărie nu ar face faţă problemelor, că s-ar gestiona mai greu problemele, că responsabilitatea pentru un singur om ar fi prea mare, oraşul fiind foarte mare, că s-ar crea haos, iar banii nu ar fi mai bine administraţi. Exact aceleaşi motive, dar ca elemente pozitive, sunt indicate şi de cei care susţin desfiinţarea sectoarelor: s-ar administra banii mai bine, s-ar organiza mai bine, ar fi mai puţini funcţionari, s-ar reduce corupţia şi birocraţia.
În schimb, subiecţii sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Ilfov (50% de acord) şi înglobarea sa într-un Bucureşti mai mare, în timp ce 40% spun că nu-s de acord, iar restul nu se exprimă.
Interesul bucureştenilor pentru alegerile parlamentare este situat la 54% dintre răspunsuri, spre deosebire de 45% care susţin că nu-s interesaţi. Cam aceleaşi procente se regăsesc şi în răspunsurile legate de intenţia de a participa la vot (56% ar merge la vot, 43% nu).
Mult mai interesaţi se declară bucureştenii de eventuale alegeri la Primăria Generală, 76% susţinând că sunt interesaţi şi doar 23% că nu sunt; 70% spunând că ar şi merge la vot şi doar 29% că nu s-ar prezenta la scrutin.
Vezi sondajul de opinie realizat de CCSB.