Dupa patru ani la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu a vorbit ieri despre realizari. 90 de strazi si bulevarde au fost reabilitate si alte 204 strazi au fost incluse in programele de intretinere multianuala; 65 de scoli si 26 de sali de sport au fost renovate si modernizate; 219 spitale aflate in administrare au fost renovate si dotate cu aparatura medicala. 967 de constructii ilegale au fost demolate, iar 100.000 de metri patrati de teren a fost redat spatiului verde al Bucurestiului. Acesta a fost pe scurt bilantul edilului Capitalei, Sorin Oprescu.
Intrebat de Jurnalul National care este cea mai mare realizare ca primar al Capitalei si care este cel mai mare regret, Oprescu a declarat: "Cea mai buna realizare este aceea ca am constiinta impacata ca am avut grija de semenii mei din Bucuresti. Eu stiu ca dupa anii acestia de politicianisme suna usor ciudat. Dar vreau sa intelegeti ca toata viata mea am avut de-a face cu oameni. Regret ca nu au mers mai repede. Pe cuvant ca se puteau face mai repede. Vorbeam acum despre ele, ca sunt gata".
Sorin Oprescu a spus de altfel ca ramane fidel principiului "Se poate!" si ca a demonstrat acest lucru, in patru ani la sefia municipalitatii, "cu acordul si sprijinul" bucurestenilor si bazandu-se pe "cuvantul" si pe munca specialistilor. A vorbit despre infiintarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si preluarea in administrare a 19 spitale, modernizate si dotate in intregime cu aparatura noua. De altfel, asigurarea unor servicii medicale performante s-a vazut in "cresterea la 60% a scorului de satisfactie a pacientilor", a explicat edilul.
Strazi reabilitate, gropi astupate
La capitolul infrastructura, primarul general a aratat ca, in ultimii patru ani, au fost reabilitate 90 de strazi, inclusiv artere care "nu au mai intrat in reparatii de 15-20 de ani", iar alte 204 strazi au fost incluse in programele de intretinere multianuala. In privinta gropilor aparute dupa ninsoarea din aceasta iarna, edilul Capitalei a explicat ca sunt aproape in intregime reparate. "Le-am evaluat, anul trecut, la prima topire de zapada, si la indepartarea ei mi-au ramas in urma 412 gropi. Am tacut din gura, am strans din dinti, m-am dus si le-am umplut cu mixtura stocabila. Este singurul lucru pe care poti sa il faci. Au aparut gropi pe strazile care nu erau facute de sase-sapte ani. In acest moment mai am 96 de gropi. Nu am ajuns la ele, numai de o saptamana functioneaza statiile de asfalt", a explicat Soin Oprescu. Tot la capitolul infrastructura, edilul a mentionat si realizarea primei parcari subterane din ultimii 20 de ani. Este vorba despre parcajul de la Universitate, care va fi gata la sfarsitul primului semestru din 2012. "Daca ai strazi, bulevarde si pasaje, obligatoriu trebuie sa asiguri locuri de parcare", a apreciat Oprescu. Din punct de vedere al utilitatilor au fost rezolvate 317 strazi, insumand 101,94 km de retea publica de alimentare cu apa, alte 53 de strazi fiind in lucru. La capitolul educatie, Oprescu a reamintit ca, la preluarea mandatului, programul BEI de reabilitare a peste 100 de scoli era blocat, iar in prezent au fost finalizate 65 de unitati de invatamant, alte 25 fiind receptionate partial.
Adevarul, repus in drepturile istorice
In privinta "marilor obiective de interes national", edilul-sef al Capitalei a vorbit despre Arena Nationala, despre finalizarea etapei I a statiei de ape uzate de la Glina si despre Centrul Istoric, unde au fost finalizate 16 strazi si trei piatete. "Nu mi-am legat numele de Basarab, de stadion, am tinut sa repun adevarul in drepturile lui istorice: inceput de Basescu si terminat de Oprescu. Da, e o mandrie ca l-am terminat, ca am gasit acolo 120 de metri si eu l-am terminat. Am vazut ca m-au luat ca e o constructie faraonica. Ce sa fac? Sa fac un podet? Eu am vrut ca oamenii astia sa traiasca aici, nu doar sa locuiasca. Era un roman, «Frumosii nebuni ai marilor orase». Da, la categoria aceasta aspir si eu! Eu nu am avut stapan. Da, sunt independent", a declarat Sorin Oprescu pentru Jurnalul National.
La capitolul cultura, edilul a mentionat cele 26 de institutii publice administrate de municipalitate, aratand ca Primaria a realizat, in patru ani, reabilitarea si modernizarea mai multor sali de teatru, precum si modernizarea singurei sali de spectacol a Teatrului Excelsior. Primarul general a vorbit la bilant si despre investitiile in spatii verzi si locuri de joaca pentru copii. El a precizat, astfel, ca au fost construite 42 de locuri de joaca pentru copii si 12 terenuri de sport in Parcul Tineretului, Carol, Herastrau si Izvor. Totodata, au fost finalizeti peste 10 km de piste de biciclete si au fost amenajate patinoare pentru perioadele de iarna, a mai spus edilul. "In ultimii patru ani, am desfiintat 967 de constructii cu caracter provizoriu, terase, mobilier urban, edificate ilegal si am redat spatiului verde o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati de teren in parcurile din Capitala", a mai tinut sa sublinieze Oprescu.
"Da, sunt independent"
Dupa prezentarea bilantului, edilul Capitalei a multumit consilierilor generali "care au inteles nevoile orasului", primarilor de sector, "care au inteles sa colaboram", angajatilor sai si, nu in ultimul rand, bucurestenilor. Intrebat de Jurnalul National cum se va descurca daca, dupa alegerile din iunie, va avea din nou un consiliu dificil, Oprescu a raspuns: "O sa imi port curcea in continuare. O sa ma lupt cu ei. Nu imi lipsesc bani, nu i-am aruncat pe nebunii. Nu m-a gasit nimeni ca sunt in ipostaza sa imi lipseasca ceva. Putini sunt cei care nu gandesc decat prin ochiul cetateanului, cetateanul care se loveste de toate problemele orasului. Majoritatea sunt pe hotararea de partid. In ultimele opt luni au vrut sa se afirme la partid pentru ca vin si alegerile, o logica stramba. D-aia arunca si cu mizerii. Eu am vrut ca oamenii astia sa traiasca aici, nu doar sa locuiasca. Era o nuvela «Frumosii nebuni ai marilor orase». Da, la categoria aceasta aspir si eu! Eu nu am avut stapan. Da, sunt independent. Sunt mandru ca nu m-au auzit bucurestenii tavalindu-ma ca o baba «aoleu, maica, nu am putut pentru ca nu m-a lasat Consiliul». Da, acesta este adevarul, formatiunea de la putere nu a vrut sa se intample nimic, ca sa arate impotenta independentei".