x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orașele mici, în cautarea soluțiilor smart de creștere

Orașele mici, în cautarea soluțiilor smart de creștere

02 Dec 2016   •   21:00
Orașele mici, în cautarea soluțiilor smart de creștere
Sursa foto: jgaunion/Getty Images/iStockphoto

Oraşele românești cu populație sub 50.000 de locuitori implementează din ce în ce mai des soluţii de tip smart, care produc, deja, efecte pozitive în viaţa comunităţilor locale, printre exemple fiind Balş, Târgu Neamţ sau Sânnicolau Mare - susţine Mădălin Teodosescu, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR). Printre măsuri se numără cele legate de iluminatul public, de producerea de energie neconvențională, gestionarea documentelor și mijloace electronice de plată.

Orașul Șieni a devenit recent primul din România care îşi produce în regie proprie energia termică, dar și pe cea electrică pentru iluminatul public. Mica așezare maramureșeană folosește în acest scop biogaz, din dejecțiile de la animalele din zonă. Alte orășele au acum pe străzi doar lămpi cu leduri, care au redus semnificativ factura de energie electrică. „Tot mai multe localităţi permit încasarea taxelor şi impozitelor online sau cu cardul, fapt care a contribuit la o creştere a încasărilor la bugetul local. Site-urile oraşelor încep să depăşească stadiul de simplă pagină de prezentare şi promovare, oferind tot mai multe funcţiuni, sporind gradul de încredere a cetăţenilor în administraţia locală”, spune Mădălin Teodosescu, președintele AOR. La rândul său, directorul executiv al AOR, Ionel Chiriţă, consideră că oraşele evoluează în mod clar cu sprijinul tehnologiei şi devine limpede că localităţile din viitor vor avea acces la o componentă tot mai importantă de IT&C, vizibilă prin serviciile pe care acestea le oferă. „Noţiuni precum e-Sănătate, e-Mobilitate sau cloud de business apar tot mai des şi sunt implementate la nivel municipal. Asociaţia Oraşelor promovează de mai bine de 10 ani în spaţiul public conceptul de oraş-centru de dezvoltare zonală”, a menţionat Chiriţă.


Liderii zonali

Președintele AOR spune că trebuie întărit rolul de centru zonal al oraşelor mici, pentru că de dezvoltarea lor poate depinde bunăstarea unei microzone de până la 100.000 de locuitori aflaţi în proximitatea spaţiului urban. ”În oraşe există licee, spitale, posibilităţi de petrecere a timpului liber (teatre, cinematografe) care sunt finanţate prin bugetul localităţii, dar de existenţa cărora beneficiază şi locuitori din spaţiul rural din împrejurimi, fără ca autoritatea locală din comune să contribuie la finanţarea acestor obiective”, spune primarul Teodosescu.


Asociaţia Oraşelor din România (AOR) este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, reprezentând interesele celor 217 de unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, din România. În cadrul entităţii pot avea calitatea de asociat unităţile administrativ-teritoriale din România organizate potrivit legii ca oraşe, iar reprezentarea asociaţilor se asigură de către primar sau un delegat al acestuia.

 

×