x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban recunoaște problemele din spitale: Suntem în situații în care mutăm pacienți cu elicoptere din cauză că nu putem detașa medici

Orban recunoaște problemele din spitale: Suntem în situații în care mutăm pacienți cu elicoptere din cauză că nu putem detașa medici

06 Iul 2020   •   13:07
Orban recunoaște problemele din spitale: Suntem în situații în care mutăm pacienți cu elicoptere din cauză că nu putem detașa medici

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că există situații în care pacienții infectați cu noul coronavirus sunt transferați cu elicopterul în alte spitale, din cauza modificării legislației, iar detașarea medicilor se face doar cu acordul tututor factorilor decidenți.

„Din cauza faptului că nu mai putem dispune detașarea, sunt spitale care nu au medici, fie medici la Terapie Intensivă, fie în secțiile normale, medici infecționiști. În cadrul direcțiilor de sănătate publică, tot suplimentul de personal la care am făcut apel în perioada stării de urgență și în prima parte a celei de alertă, aproape am rămas fără el, din cauza unui articol adăugat la lege, prin care detașarea se poate face doar cu acodrul tuturor factorilor implicați. Suntem în situații în care mutăm pacienți cu elicoptere din cauza faptului că nu putem detașa medici. Avem situații în care președinți de consilii județene, manageri de spital se opun pur și simplu chiar și medicilor și rezidenților care sunt dispuși să fie detașați în zonele fierbinți, lăsând o mare parte din pacienții infectați cu COVID fără posibilitatea de a fi tratați”, a spus, Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Pe masa Executivului se află, luni, un singur act normativ, respectiv Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății puiblice, în situații de risc epidemiologic și biologic.

„Am convocat această ședință pentru pericolul uriaș care există pentru sănătatea cetățenilor români, ca urmare a unei noi decizii a Curții Constituționale. De la începutul epidemiei, orice demers al Guvernului sau al autorităților implicate în lupta contra COVID a fost boicotat, îngreunat și în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetățenilor români, noi am avut soluții și acum avem iar soluții”, a spus premierul.

Legea care va fi analizată de Executiv a fost întocmită după ce Curtea Constituțională a decis că nu există bază legală pentru ca cetățenii care au fost diagnosticați cu COVID-19 să fie tratați în spital fără acordul lor.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ludovic orban