x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordinul care include concediile medicale pentru răniţii de la Colectiv, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul care include concediile medicale pentru răniţii de la Colectiv, publicat în Monitorul Oficial

25 Ian 2016   •   15:50
Ordinul care include concediile medicale pentru răniţii de la Colectiv, publicat în Monitorul Oficial

Certificatele de concediu medical pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma tragediei de la Colectiv se pot elibera cel târziu până pe 30 ianuarie 2016, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Mai exact, în cazul persoanelor a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma tragicului eveniment produs în Clubul Colectiv, certificatele de concediu medical "se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile", potrivit ordinului care modifică şi completează Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de sănătate nr. 60/32/2006.

Potrivit aceluiaşi ordin, care s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS, în cazurile obişnuite, medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului.

"În situaţia în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durata de 30/31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 - 30/ 1 - 31 a lunii respective. În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/ 31 de zile calendaristice până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit din prima zi de îmbolnăvire", prevede ordinul.

Totodată, la externarea din spital a asiguratului, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda concediu medical de la una la şapte zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, până la maximum 21 de zile calendaristice.

"Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza unor acte doveditoare traduse şi autentificate. Aceste certificate se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică", mai prevede documentul.

×